Susret franjevačkih bogoslova u Samoboru

Susret svih franjevačkih bogoslova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njih šezdesetak, održan je ovoga vikenda u kući susreta Tabor u Samoboru, objavljeno je na web stranici fra3.net.

Četvrta vazmena nedjelja ili nedjelja Dobroga Pastira tradicionalno je dan molitve za svećenička i redovnička zvanja. Susret je započeo u petak molitvom Večernje, a završio u nedjelju slavljem svete mise i zajedničkim ručkom. Predavanje na temu 800. obljetnice Franjinog primanja Kristovih rana održao nam je fra Danijel Nikolić, odgojitelj bogoslova Bosne Srebrene. Nakon predavanja smo produbili svoje razmišljanje podijeljeni u grupe sastavljene od bogoslova svih provincija. Kroz tri dana smo imali priliku u susretu razgovarati, upoznati se i razmijeniti mišljenja o životu naših bogoslovija. Program se također sastojao od zajedničkih igara, upoznavanja grada, planinarenja i neizostavnih samoborskih kremšnita.

 

Pučku svetu misu u samostanskoj crkvi predvodio je meštar fra Serđo Ćavar u koncelebraciji s franjevačkim odgojiteljima iz Hrvatske i BiH. Bogoslovi su animirali liturgijsko slavlje pjevanjem i sviranjem, a nakon mise smo uz čašicu i kolač ostali u razgovoru s okupljenim vjernicima. Nadamo se da će ovaj franjevački susret postati tradicija koja obogaćuje. Zahvalni smo domaćinima na čelu s fra Ivanom Matićem na njihovom gostoprimstvu u kući susreta Tabor.

Na susretu su sudjelovala braća sljedećih provincija: Franjevačka provincija Bosne Srebrene, Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, Dalmatinska franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, Franjevačka provincija svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri, Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda, Hrvatska franjevačka provincija svetog Jeronima franjevaca konventualca, Hrvatska franjevačka provincija svetog Leopolda Bogdana Mandića franjevaca kapucina, te Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne