Susret vrhbosanskih nadbiskupa s hrvatskim ministrom Radmanom

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas, 14. travnja 2021. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić susreli su se s Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Tijekom susreta kardinal Puljić najprije je ukratko predstavio stanje u Vrhbosanskoj nadbiskupiji napomenuvši kako se ona sastoji od 155 župa, a da u 30-ak njih živi manje od 200 vjernika. Također je spomenuo neke projekte koje najveća crkvena administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini provodi i to u dobroj mjeri zahvaljujući dobročiniteljima.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je ovo njegov drugi posjet Sarajevu u proteklih godinu i pol te je podsjetio na važnost česte i intenzivne komunikacije između dvije zemlje. Također je zahvalio kardinalu što je u proteklih 30 godina bio promicatelj mira, pomirenja te što je gradio mostove među narodima u BiH.

I nadbiskup Vukšić je napomenuo kako je dijalog nužan između dvije države te je zahvalio za dosadašnju pomoć koju je Hrvatska pružila. Nakon održanog sastanka kardinal Puljić i ministar Radman dali su i izjave za medije, prenosi KTA, a Večernji list BiH napominje kako su među temama razgovora bili i Daytonski mirovni sporazum te euroatlantski put BiH.

Kardinal Puljić: Daytonski sporazum natežu k’o žvakaću gumu

Kardinal Puljić istaknuo je kako je važan put dijaloga, posebno BiH i RH, a kako bi se “uklonile neugodne priče koje se pojavljuju u medijima”.

”Uvjeren sam da će osobni susreti doprinijeti da se stvori jedna zdravija klima suradnje. Htjeli mi to ili, kao države smo upućeni jedni na druge: Pogotovo mi Hrvati katolici ovisimo i materijalno i politički kao podrška ovdje, jer Hrvatska je bila supotpisnica Daytonskog sporazuma, a taj sporazum nikako provesti. Natežu ga k’o žvakaću gumu. Nadam se da će se stvoriti struktura užljebljavanja normalne države u kojoj će biti jednaka prava i ljudske slobode za sve narode”, kazao je Puljić i zahvalio Republici Hrvatskoj na podršci koju daje projektima u BiH.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne