Sveti Franjo Asiški prvi je poznati stigmatik u povijesti

Crkva je 17. rujna proslavila blagdan rana svetoga Franje Asiškoga. Primivši pet svetih rana Isusovih na svojemu tijelu, sveti Franjo je postao prvi poznati stigmatik u povijesti. Prije njega ne zna se za slučajeve stigmatizacije. Crkva je prepoznala veličinu ovoga događaja te je već 1337. godine ustanovljen blagdan rana svetoga Franje kojega franjevci slave 17. rujna.

U emisiji „Iz evanđelja u život“ urednica govorili smo upravo o ovome posebnom događaju.

Sveti Franjo je kroz godinu obdržavao čak pet korizmi. To je bilo vrijeme kada se povlačio u osamu, molio i postio. Osamu je pronašao na brdu koje se zove La Verna. To brdo je grof Orlando poklonio Franji. Meditirajući tako, molio je Isusa da bi mu dao veliku milost da osjeti onu ljubav koju je Isus osjećao dok je visio na križu i da osjeti one patnje koje je Isus osjećao na tom križu. Rane je Franjo primio dok je bio u svetom postu i pripremi za blagdan svetoga Mihaela arkanđela.

Kada se Franjo na La Verni pripremao za ovaj događaj, Bog mu je otkrio neke stvari.

Dok je stajao pred kolibom promatrao je ogromna brda, klisure i velike raspukline u golemim stjenama. Tada mu Bog objavi da su te pukotine nastale na čudesan način u času Isusove muke, kad su se, kako kaže Evanđelje, raspukle stijene. Bog je htio da se te raspukline na poseban način pojave upravo na La Verni. One su imale biti znakom obnavljanja muke Gospodina našega Isusa Krista u duši sv. Franje.

Još mu je Bog objavio misli i sklonosti njegove braće. Leon je često i teško bio napastovan duhovno od zlog duha i želio je imati papir na kojem će sv. Franjo nešto napisati vlastitom rukom. Vjerovao je, da kada bi to imao, da bi napasti bile manje, ali od velikog poštovanja prema Franji nije mu spominjao. No Bog je preko Duha Svetoga to Franji otkrio. A on je pozvao brata Leona da donese crnilo i papir, napisao je na papir hvalu Kristu i potpisao se znakom „tau“. Još mu je rekao da se ne uznemiruje zbog napasti, jer ga zbog toga smatra još većim slugom i prjateljem Božjim.

Na blagdan Svetoga Križa, kao inače dok je bio u dubokoj molitvi, počeo je moliti za dvije mislosti prije nego umre. Prvo je sv. Franjo molio da za svoga života osjeti u svojoj duši i na svome tijelu, koliko je to moguće, onu bol koju je Gospodin podnio u vrijeme svoje pregorke muke. Druga je milost bila da u svom srcu osjeti, koliko je to moguće, onu neizmjernu ljubav kojom je Isus gorio da dragovoljno podnese toliku muku za nas grešnike.

Dugo je Franjo molio za te milosti i shvatio da će Bog dopustiti da jednostavno stvorenje to osjeti. Dok se to zbivalo La Verna je izgledala kao da gori presjajnim ognjem, koji je objasjavao brda i doline naokolo, kao da je Sunce sišlo na zemlju. Kasnije su o tom svjedočili pastiri koji su čuvali stada.

Cijelu emisiju ‘Iz evanđelja u život’ u kojoj možete čuti o događaju kada je sv. Franjo primio pet svetih Isusovih rana, poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne