U Bosanskoj Posavini zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj

Stotinjak Koraćana i njihovih prijatelja te vjernika iz nekoliko okolnih župa okupila je u danas, 15. svibnja  u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“.

Misno slavlje predvodio je fra Mirko Filipović, župnik župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, koji je animirao i pjevanje, koncelebrirali su plehanski gvardijan fra Anto Tomas, fra Ferdo Boban, gvardijan u Konjicu, mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo. fra Blažen Lipovac, domaći sin, vlč. Davor Tomić, župnik u Kanjiži i Šumeću kod Slavonskog Broda i o. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

U prigodnoj homiliji fra Mirko je promišljao o Blaženoj Djevici Mariji koju Koraćani časte kao svoju Gospu Koraćansku. Naglasio je kako je Gospa jedna, ali se na različite načine u i posebnim prilikama časti na različitim mjestima. Pohvalio je inicijativu da se svakoga 15. u mjesecu u toj župi slavi zavjetna misa naglasivši kako je to posebno dragocjeno ne samo za tu župu nego i cijelu Bosansku Posavinu. Prisjetio se slavlja uz svetkovinu Velike Gospe prije zadnjega rata kada se znalo tada okupiti tisuće hodočasnika te brojnih ispovjedi hodočasnika, dodavši kako je načinom svoga proslavljanja Gospa Koraćanska bila nešto posebno lijepo. Na upit zašto slavimo Gospu i što ona znači u našoj vjeri pojasnio je kako je njezina uloga da nas upućuje da činimo što nam Isus govori da činimo sve što nam On kaže, da se opredjeljujemo da On bude naš vođa, naš Put Istina i Život.

„Marija je za nas putokaz koja u tišini stoji između nas i Isusa i usmjerava nas k njemu. Sve druge ponude su lažne poruke, nesadržajne. Zato je častimo i zato je njezina uloga nezamjenjljiva, jer je Ona sudjelovala u Božjem planu spasenja. Ona nas može brižno kao majka stalno upućivati na Isusov put. Zato večeras možemo zdušno moliti onu staru tradicionalnu molitvu Mariji u kojoj je sve rečena a to je – Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice…“, poručio je fra Mirko i svoju homiliju završio izmolivši tu snažnu molitvu Gospi.

Litanije Blažene Djevice Marije i zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj pred njezinim kipom predmolio je župnik fra Ivan.

Druženje su i toga puta poslije mise nastavili uz zajedničku večeru. Kako je nakana na misi bila za pokojne članove njihovih obitelji večeru su im toga puta pripremili Anto i Antonija Sedlo.

Tekst i foto: Brankica Lukačević

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne