U Međugorju održano 50. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

U Međugorju je ovoga vikenda održano jubilarno 50. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije. O ovom događaju za program Radiopostaje Mir Međugorje govorila je sestra Danijela Anić, klanjateljica Krvi Kristove, te voditeljica povjerenstva za početnu formaciju.

„Okupili smo se u Međugorju da proslavimo naš mali jubilej, 50. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica, a tema koju smo izabrali za ovaj naš trodnevni susret je ‘Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta’. Svake godine se to vijeće održava na različitim mjestima, a Božja providnost nas je dovela u Međugorje baš na naš jubilej. Htjeli smo mi i prije doći, no morali smo odgoditi zbog pandemije, ali evo hvala Bogu, valjda je trebao ovaj susret biti baš na naš jubilej. Ovdje je okupljeno više redovničkih zajednica, muških i ženskih, a predavači su nam sestra Nela Veronika Gašpar i profesor Franjo Podgorelec. Imali smo dva izvrsna predavača uz koje smo razmišljali o našoj budućnosti i o našoj sadašnjosti, te kako živjeti redovnički poziv u izazovima ovoga svijeta u kojemu se nalazimo. Drago nam je da nas je posjetio i mons. Aldo Cavalli, Papin izaslanik, a zahvaljujemo također i župniku fra Marinku Šakoti koji nam je predložio ovo mjesto“, kazala se s. Danijela.

Jedan od sudionika vijećanja bio je i pater Domagoj Augustin Polašćak, odgojitelj dominikanskih studenata Hrvatske dominikanske provincije, koji je naglasio da su ovakvi susreti dobri jer imaju svrhu pomoći odgojiteljima kako bi oni mogli pomoći kandidatima u razlučivanju njihova zvanja, te oblikovanju toga zvanja.

„Na ovakvim susretima braća i sestre izmjenjuju svoja iskustva i ono što je najvažnije da imamo različite predavače iz različitih područja, a to je jedan od načina na koji mi formatori dobivamo nekakve nove spoznaje koje nama mogu biti od velike pomoći u odgoju koji je u određenom smislu zahtjevan, odnosno ima svoje izazove, a ti izazovi, kako se i vrijeme i društvo mijenjanju, poprimaju nove oblike. Tako da u tom smislu govorimo i o formaciji nas formatora“, kazao je pater Domagoj Augustin.

Drugoga dana vijećanja sudionike je posjetio i mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, koji je sudionicima uputio nekoliko riječi dobrodošlice, zatim zazvao Božji blagoslov na sve sudionike i na samo vijećanje, a nakon toga je okupljenima protumačio određene dijelove iz Svetoga Pisma, koristeći najviše riječi proroka Izaije.

Sudionici su bili zahvalni mons. Cavalliju na dolasku, jer je izdvojio svoje vrijeme za njih, a mons. Cavalliju su na kraju darovali i simboličan dar u ime Hrvatske redovničke konferencije.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne