U nedjelju sveta misa za pobijene fratre i puk u Mostaru

“Potrebno je, da mjesne Crkve učine sve,
da se ne prepuste zaboravu spomen
onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!”

papa Ivan Pavao II.

U nedjelju, 14. veljače u 18.00 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavit će se sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike grada Mostara i okolice, koji su žrtve  II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata!

”U nedjelju na taj dan kad su ubijeni zapalit ćemo svijeće pored Neretve, gdje su ubijeni i bačeni. Molit ćemo Krunicu, imati kratki igrokaz u kojem će se prikazati taj događaj, njihova imena, prezimena, povijest… Potom ćemo imati svetu misu pridržavajući se svih epidemioloških mjera u 18 sati u kojoj ćemo moliti za fratre kao i puk u Hercegovini koji je ubijen u Drugom svjetskom ratu i poraću, a sjetit ćemo se i žrtava Domovinskog rata” kazao je gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko koji će i predslaviti ovu misu u Mostaru. U razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje istaknuo je važnost prisjećanja na ove događaje u Hercegovini.

Te žrtve ne smijemo nikada zaboraviti i ove godišnjice su prilika da se molimo za njih bez ikakvih razmišljanja o osveti. Međutim, obljetnica je prilika da se prisjetimo te da i dalje nastavimo dokumentirati žrtve rata i poraća

fra Danko Perutina

Jutarnja kateheza fra Danke Perutine na 28.Mladifestu
Fra Danko Perutina

”U povijesti neke zajednice, naroda, postoji individualno, ali i kolektivno sjećanje koje je dio kulture, dio povijesti, dio vjere… I prenosi se s jedne generacije na drugu. Ovim prisjećanjem se osvješćuje kolektivno sjećanje da ne zaboravimo našu pobijenu braću koja su nevino stradala, kao i puk u Hercegovini koji je stradao, a nije napravio nikakav zločin”, kazao je fra Danko koji je potom i objasnio događaje od 14. veljače 1945. godine kada su iz Franjevačkog samostana odvedeni i ubijeni tadašnji provincijal fra Leo Petrović, gvardijan fra Grgo Vasilj, fra Jozo Bencun, fra Rafo prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Kazimir Bebek, fra Nenad Pehar, fra Zlatko Sivrić i fra Darinko Brkić.

Od 1945. – 1991. godine 79 fratara u zatvoru je provelo 249 godina, a od 1941. – 1952 godine u BiH smrtno je stradalo 160 katoličkih svećenika i devet časnih sestara

”Tog 14. veljače bila je Čista srijeda. U jutarnjim satima došli su partizani u Mostar, a fratri su odvedeni poslije podne, njih sedmorica koji su izabrani. Progonitelji su mislili da se istina nikad neće saznati, da će se zaboraviti i ostati skrivena u nekim jamama, rovovima, gubilištima… Međutim, te nasilne smrti i stradanja koje su se dogodile u Hercegovini, treba spominjati i istražiti, oteti ih nekako od povijesnog zaborava… I danas ima onih koji zastupaju tezu da se mi ne bi trebali baviti pitanjima: Tko nas je ubio? Gdje? Kada? Zašto? Žrtve rata nisu samo broj. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime, svoju povijest. Ne smijemo ih zaboraviti, a obljetnica je prilika da se prisjetimo i nastavimo dalje dokumentirati žrtve rata i poraća, kazao je fra Danko Perutina, napominjući kako je od 1945. – 1991. godine 79 fratara u zatvoru provelo 249 godina, a da je od 1941. – 1952 godine u BiH smrtno stradalo 160 katoličkih svećenika i devet časnih sestara.

”Te žrtve ne smijemo nikada zaboraviti i ove godišnjice su prilika da se molimo za njih bez ikakvih razmišljanja o osveti. Međutim, obljetnica je prilika da se prisjetimo te da i dalje nastavimo dokumentirati žrtve rata i poraća”, kazao nam je fra Danko Perutina, a cijeli razgovor s njim poslušajte u audiozapisu.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne