29.7 C
Međugorje
04.08.2020.

Ukop fra Ljube Krasića

U nedjelju, 21. lipnja 2020., u samostanu na Humcu, okrijepljen sv. sakramentima, blago u Gospodinu preminuo je njegov sluga svećenik fra Ljubo Krasić u 83. godini života, 64. godini redovništva i 56. godini svećeništva.

Sv. misa zadušnica slavila se na groblju Podadvor u Čitluku, u ponedjeljak 22. lipnja 2020. u 17,00 sati. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko. Koncelebrirali su generalni vikar don Željko Majić, župnik fra Miro Šego, gvardijan s Humca fra Dario Dodig, fra Ljubin brat fra Petar Krasić i još tridesetak svećenika. Homiliju je izrekao provincijal fra Miljenko. Svoju sućut na kraju izrekao je župnik fra Miro. Fra Petar Krasić zahvalio je svima i izrekao bratu fra Ljubi oproštaj i zahvalu. Sprovodne obrede i ukop na groblju Podadvor predvodio je provincijal fra Miljenko.

Fra Ljubo je rođen 18. ožujka 1938. u Mostaru. Osnovnu školu pohađao je u Čitluku, a srednju školu u Splitu i Visokom od 1949. do 1958.

Filozofsko-teološki studij pohađao je od 1958. do 1966. u Visokom, na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i u Zagrebu.

Franjevački habit obukao je 14. srpnja 1956. godine u Kraljevoj Sutjesci, a doživotne zavjete položio 12. srpnja 1962. na Humcu.

Za svećenika je zaređen 2. kolovoza 1964. u Širokome Brijegu.

Svećeničku službu započeo je kao župni vikar u Širokome Brijegu od 1965. do 1966. Nakon te službe postaje misionar i osnivatelj HKM Žurich. U Švicarskoj djeluje od 1967. do 1971. Pri završetku službe u Švicarskoj postaje misionar u kustodiji gdje ostaje do 2016. U kustodiji djeluje kao župnik, župni vikar, ravnatelj Hrvatskog društveno-kulturnog centra u Norvalu, voditelj Hrvatskih franjevačkih izdanja i Hrvatskog etničkog instituta u Chicagu. Vraća se u provinciju 2016. godine i živi u samostanu na Humcu do svoje smrti.

Taj hercegovački franjevac u svom je svećeničkom djelovanju osim duhovnoga napravio silno velika djela u hrvatskoj baštini, kulturi, povijesti, znanosti i drugim područjima. Djelovao je uglavnom u misijama, od Europe do Amerike.

U svibnju 2008. boravio je u Međugorju. U toj je prigodi gostovao u emisiji Susret koju uređuje kolegica Višnja Spajić. Na dan njegovog pokopa u istoj smo emisiji ponovili taj razgovor koji i ovdje donosimo u audiozapisu.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Želiš li upoznati Boga?

Tko je Bog? Kakav je on? Može li ga se uopće upoznati? Ako može, kako to učiniti? Prije ili kasnije čovjek se susretne s...

Hvala ti mama

  Već 3 godine u svojim kolumnama nikako da se obratim tebi. Ne što ne želim, već što je jedan list papira premalo da na...

Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta (Mt 5, 13-16)

Ti si sol ona što se među prstima sipa u lonac koju nitko neće pohvaliti za ručkom a svi će primijetiti ako je usfali; sol koja čisti; čuva od...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...