Uspješno uklonjen vrh zvonika zagrebačke katedrale oštećen u potresu

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale koji je teško oštećen u potresu 22. ožujka uspješno je uklonjen u petak 17. travnja u Zagrebu na Kaptolu u koordiniranoj akciji alpinista, statičara, pripadnika Hrvatske vojske, stručnjaka za upravljanje dizalicama i MUP-a.

Uoči akcije uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren u razgovoru za Hrvatski katolički radio izjavio je kako su “s ljudske strane sve učinili” te je pozvao sve slušatelje na molitvu za uspjeh ove akcije.

U izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića objavljeno je kako je stručna komisija jednoglasno odlučila da “treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale.” Za skidanje kompletnog dijela zvonika koji teži oko 30 tona bila je potrebna dizalica s krakom od 120 m koja je mogla podići tu težinu te su angažirani statičari, mineri Hrvatske vojske i alpinisti.

Voditelj projekta uklanjanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale Ivica Šerlija istaknuo je kako ovo nije prvi put da njegovi radnici rade na ovako zahtjevnom projektu u kojem dižu ljude u košare, a koji se trebaju nositi s vjetrom.

“Ovo nije ništa novo za nas. Što se same odgovornosti tiče, sve se radi u kontroliranim uvjetima. Tako se prate parametri dizalice i vjetra. Kad su svi sigurnosni uvjeti zadovoljeni, onda se ljudi podižu u košari”, objasnio je Šerlija.

Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara, sjeverni toranj zagrebačke katedrale bio je oštećen na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.” Količine eksploziva koje su bile korištene za uklanjanje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale bile su minimalne, 580 grama.

Najveća opasnost bila je dizalica zbog visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Vazmeni četvrtak molitvu i blagoslov radnika kod kipa Blažene Djevice Marije molio je nebesku Majku za zagrovor, a blaženoga Alojzija Stepinca za pomoć kako bi uspješno bio uklonjen sjeverni toranj katedrale oštećene u potresu u nedjelju, 22. ožujka.

“Pred ovom katedralom, koja je majka svih crkava i kapela naše Nadbiskupije, molimo za sve vjernike. Ranjenost katedrale ne tiče se samo kamena, nego ponajprije našega duha. Ova katedrala je stvarnost koja obuhvaća puno više od vjerničke zajednice i puno dublje od naše sadašnjosti. Zagrebačka katedrala stoji kao simbol, kao istinska poveznica cijeloga hrvatskoga naroda”, kazao je uvodeći u molitvu kardinal Bozanić.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne