VIDEO: Fra Nikola Jurišić za treću nedjelju došašća: Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?

Vrijeme adventa je vrijeme iščekivanja Spasitelja, vrijeme u kojem se na poseban način pripremamo za dolazak Sina Božjega u naša srca.

Ovo vrijeme u kojem se nalazimo je dvojako i dijeli se na dva razdoblja- u prvom dijelu naglasak je na  iščekivanju  drugog Kristova dolaska, a drugi dio posvećen je pripravi svetkovine Božića.

Kako bismo i mi što spremnije dočekali Božić pripremili smo razmatranja za svaku adventsku nedjelju, razmatranja koja će nas dovesti bliže Kristu i Božiću, a koje govori fra Nikola Jurišić.

Treću nedjelju došašća razmatrao je na temu: “Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?”

”To je pitanje koje Ivan Krstitelj iz zatvora postavlja Isusu, ali ne izravno nego preko svojih učenika. Upravo zato jer to pitanje nije bilo potrebno ni njemu ni Isusu, postavlja ga preko učenika, jer pitanje treba njima. Pitanje treba i meni i tebi: Jesi li ti onaj koji ima doći? Ključ razumijevanja ovoga pitanja krije se u Isusovom odgovoru. Da nije bilo Njega, možda bi nam pitanje i danas bilo nejasno, ali upravo zato što Isus daje odgovor tu nam se krije ključ razumijevanja samoga pitanja. Isus ne kaže da Ivan obrati pozornost na stvari koji vidi oko sebe pa da sam prosudi, nego kaže učenicima Ivanovim: Kažite mu vi, što ste vi vidjeli! Da mrtvi ustaju, da se gubavi čiste, slijepi progledavaju, hromi hode, da se siromasima naviješta blagovijest spasenja, da se siromasima naviješta evanđelja… U onome što ja vidim oko sebe trebam prepoznati da je Isus onaj kojega sam ja čekao…”, kazao je fra Nikola Jurišić, a cijelu njegovu katehezu poslušajte na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne