VIDEO ‘PITAJTE SVEĆENIKA’: Fra Josip Vlašić o Mariji kao uzoru kršćanskog života, kao zagovornici…

Fra Josip Vlašić govori o Mariji kao uzoru kršćanskog života, Mariji kao zagovornici, o Marijinom „Evo me“, „Neka mi bude“ i „Učinite sve što vam kaže!“ Njegove odgovore pročitajte u nastavku ili pogledajte na našem YouTube kanalu.

Prilog za videorubriku ‘Pitajte svećenika’ s fra Josipom Vlašićem pripremili su Antonija Bubalo i Luka Rupčić.

Marija kao uzor

Marija je žena vjere. Ona nije neka božica, Ona je žena vjere. I kada dokumenti Crkve govore o Mariji kao ženi vjere kaže se da je Marija napredovala, da je rasla na putu vjere. To znači da je Njezina vjera rasla i to je, ja mislim, prvo gdje nama Marija može biti uzor, evo u svom životu svakodnevnom, u svom odnosu s Bogom da naša vjera treba rasti. Ali to znači da naša vjera može proći i kroz različite kušnje, da možemo imati nekad osjećaj da je naša vjera slaba, ali naravno slijedeći Mariju, gledajući u Mariju, možemo doći do iskustva one prave vjera koja je zapravo potpuno predanje. To bi bilo što se tiče odnosa prema Bogu, ali Marija nam može biti uzor i u odnosu prema ljudima, prema čovjeku. Ja se jako volim sjetiti jednog detalja kada su Marija i Josip izgubili Isusa i onda su ga tražili tri dana i kada su ga našli, Marija je pitala Isusa  „Zašto si nam to uradio?“, pa je Isus rekao „Zašto ste me tražili?“. Na kraju evanđelist kaže da se oni nisu razumjeli. Marija nije razumjela što joj Isus kaže. I sad slijedi ono što je divno. Kaže evanđelje, oni su se vratili u Nazaret. Nastavili su ići zajedno iako se nisu razumjeli. Evo to je tako potrebno nama u našim odnosima kada jedni druge često ne razumijemo. Ali iako jedni druge ne razumijemo ne trebamo jedni druge prekrižiti nego trebamo nastaviti ići zajedno. Evo jedan lijepi detalj Marijinog života gdje nam Ona može biti uzor.

Marija kao zagovornica

Meni je Marija uvijek lijepa. Osobito mi je lijepa u Kani Galilejskoj kada Njezinim zagovorom, Njezinim posredovanjem jedna baš neugodna, ružna situacija postaje jedna lijepa situacija. I to se uvijek događa kada mi dođemo Mariji i kažemo „Marijo, situacija gori, nemamo vina, u životu nedostaje nešto lijepo, kriza nam je“. Ja vjerujem da Marija iz neba, iz vječnosti, i na to nas Crkva podsjeća da Ona iz neba, iz vječnosti trajno zagovara za nas kao prava majka. Majka prava nikada ne ostavlja, tako i Gospa. Uvijek je tu da zagovara za nas i zato je važno da se koristimo time da u svakoj nevolji dođemo Mariji i kažemo „Mama, pomagaj. Zagovaraj za nas“.

Marijin ‘Evo me’ i ‘Neka mi bude!’

Što više živim, što više vjerujem, što više nasljedujem Gospodina, trudim se nasljedovati, sve više uviđam da je najizvrsniji oblik pobožnosti predanje. Najviše častim Boga kad se ja predam Bogu, a to znači kad se pouzdam u Njega. Marija je to učinila kad je rekla „Evo me“, kada je rekla „Neka mi bude“. Ona nije razumjela što joj se u životu događa, kakav anđeo, kakav Sin Božji, kakav Duh Sveti. Evanđelje kaže da se Ona zbunila, da se smela. Ali nakon tog razgovora s anđelom ona je rekla „Evo me, neka mi bude“. Predala se, pouzdala se, oslonila se potpuno na Boga. U našem životu je masa takvih situacija kada ne razumijemo i evo tu je pravi trenutak da nasljedujemo Mariju, da kažem „Evo me, neka mi bude, ja se predajem“. Marija je tu jedan tako važan primjer za nas kršćane u životu da tako ljubimo Boga, da se tako pouzdamo u njega, da tako ljubimo Boga, da se oslonimo na Njega, da mu se predamo u Njegovoj svetoj volji. I onda je dovoljno da mi kroz svoj život što češće kažemo „Bože, evo“, kad ne razumiješ, kad boli, kada je nejasno, kada je tama. „Bože evo me, ja znam da Ti si tu. Evo me, ja sam tu za tebe i s tobom.“

Marijino ‘Učinite sve što vam kaže!’

Mi u Crkvi ne častimo Mariju da bi častili Mariju i Marija to ne želi i to je osobina onoga koji ljubi, zapravo tko ljubi on je sposoban otići na drugo mjesto, zaboraviti sebe. Marija to trajno čini. Kad dođeš Mariji, to se dogodilo u Kani Galilejskoj, Marija je rekla „Idite Isusu i činite sve što vam On kaže“. Tako da onda Marija nije nama samo uzor, Marija nije samo Ona koja nas zagovara nego je Marija i naša učiteljica. Ona nas uči gledati u Isusa, a kad gledamo u Isusa onda dolazimo do radosti i Marija nas uči slušati Isusa jer nekako Marija je uvijek Ona koja upire prstom na Isusa. Među ikonama koje prikazuju Gospin lik, postoji jedan motiv koji se zove hodigitrija. To je Marija koja ovako drži malenog Isusa i prstom upire na Isusa, prevedeno na naš jezik, na hrvatski jezik, to znači „Ona koja pokazuje put“. Evo, kada Marija kaže „Činite sve što vam kaže Isus“, ona pokazuje dobar put za naš život.

Fra Josipe, hvala Vam!

Hvala vama! Meni je uvijek drago govoriti o Gospi. O Gospi nikad dosta.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne