VIDEO ‘Pitajte svećenika’: Fra Marin Karačić o Milosrđu Božjem

”Pitajte svećenika” naša je nova videorubrika. Na pitanja o Milosrđu Božjem, o potpunom oprostu i vremenitim kaznama odgovarao je fra Marin Karačić, a s njim su šetali, razgovarali i prilog pripremili Antonija Bubalo i Luka Rupčić.

Što je Božje Milosrđe?

Crkva nas poučava da Bog svoju svemoć upravo pokazuje preko praštanja, preko Milosrđa, a utjelovljenje Božjeg Milosrđa je upravo u osobi Isusa Krista. Prvi čovjek, Adam, koji je jeo sa stabla spoznaje dobra i zla, pao je i s njegovog drva smo blagovali osudu, a sada nam Bog šalje svoga Sina preko čijega križa blagujemo ljubav i praštanje. I nekako je to možda najljepše izraženo u molitvi kada svećenik moli u sakramentu ispovijedi i u toj rečenici vidimo kolika je u biti Božja ljubav, koliko je njegovo Milosrđe i kako sve ovo dobro što nam se događa u našim životima je upravo dar Božanskog Milosrđa.

Što znači preuzetno se uzdati u Milosrđe Božje?

Preuzetnost kao grijeh je grijeh protiv prve Božje zapovijedi, točnije protiv nade, ufanja u Boga. To bi bilo najbanalnije rečeno: ”Pa ja mogu raditi što god hoću, mogu griješiti, Bog će mi oprostiti. Napravit ću ovo, pa dobro, što ima veze, Bog je milosrdan.” Hoću reći, ne mislimo da mi moramo uopće raditi na svome obraćenju, raditi na svojim slabostima, grijesima, kajati se za njih, nego mislimo da će nam Bog dati sve tek tako. ”Ja mogu raditi što god hoću, a Bog je milosrdan, On će mi oprostiti”, to pripada grijehu preuzetnosti.

Kako možemo zadobiti potpuni oprost?

Potpuni oprost možemo zadobiti ako ispunimo one uvijete koje nam je naložila Crkva. Isus kad je dao Petru otpustiti ili zadržati grijehe, tu istu ovlast dao je i Petrovim nasljednicima koja se tako proteže na cijelu Crkvu, uz njegovo ovlaštenje. Da bismo dobili potpuni oprost najčešće moramo ispuniti tri uvjeta. To je sakramentalna ispovijed, Euharistijska pričest i molitva na nakanu svetog Oca Pape.  Crkva nam daruje potpuni oprost da bismo mi zadobili utjehu i Božje Milosrđe, oproštenje, tako da bismo potaknuti time i mi lakše praštali svojim bližnjima.

Što znači otpuštanje vremenite kazne za grijehe?

Grijeh, osim što nosi duhovne rane, On nosi i vremenite kazne. To su kazne za koje ćemo mi kad- tad morati odgovarati pred Gospodinom, a potpuni oprost  upravo briše te vremenite kazne jer naš Bog osim što je milosrdan, On je i pravedan i ako ja tebi nanesem bol, tvoja bol je moj teret na duši koji meni priječi da sam potpuno čist da bih mogao ući u Kraljevstvo Božje, a dobro znamo da moramo biti čisti pred Gospodinom, bez grijeha da bismo mogli imati udio u Njegovom kraljevstvu.

Video pogledajte na našem YouTube kanalu, a i u sljedećim subotama očekuje vas još tema sa svećenicima koji će vam ih približiti.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne