Završeno studijsko putovanje polaznika Đakonske pastoralne godine u BiH

Četvrtoga i posljednjeg dana u programu studijskog putovanja i obilaska crkvenih institucija u Bosni i Hercegovini, 18. svibnja 2023. đakoni Vrhbosanske nadbiskupije, Mostarsko-duvanjske biskupije, Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije, koji pohađaju program zajedničke Đakonske pastoralne godine u organizaciji Biskupske konferencije BiH, predvođeni voditeljem Đakonske pastoralne godine mons. Pavom Jurišićem i njegovim zamjenikom fra Mirom Relotom posjetili su Tolisu. U crkvici sv. Roka u Donjoj Mahali sudjelovali su na euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. Jurišić, a koncelebrirali su: fra Miro, fra Mario Jurić, župnik i gvardijan u Tolisi i fra Pero Martinović, župni vikar. Pod misom je propovijedao đakon fra Stjepan Orkić. Prije mise bio je upriličen uobičajeni blagoslov polja.

Nakon mise uputili su se u franjevački samostan gdje su im franjevci priredili objed. Tu su saslušali povijest samostana i ovoga dijela Posavine, a nakon toga razgledali su samostansku knjižnicu i muzej “Vrata Posavine”.

Iz Tolise su se uputili u Prnjavor gdje je sjedište grkokatoličke župe Preobraženja Gospodinova. Dočekao ih je župnik o. Orel Zakaljuk koji ih je proveo po crkvi, te izrazio radost što su pohodili ovu župu i time pokazali zanimanje za ovu malu katoličku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Đakonima je progovorio o grkokatoličkoj Crkvi, te je predstavio povijest dolaska Ukrajinaca u BiH i njihovo zadržavanje u ovim krajevima. Razgovor je protekao u ugodnoj bratskoj atmosferi, a đakoni su, postavljajući pitanja župniku, pokazali otvorenost i interes za svoju braću i sestre ukrajinske etničke skupine na ovim prostorima.

Iz Prnjavora su otišli u Žepče gdje ih je dočekao župnik i dekan preč. Predrag Stojčević zajedno s kapelanom vlč. Štefanom Markovićem. Tu im je bila priređena večera uz razgovor i ugodno druženje sa svećenicima iz župe. Nakon večere vratili su se u večernjim satima u Sarajevo i time završili ovogodišnji program studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini. (kta)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne