9.4 C
Međugorje
30.11.2323.

‘Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad’ bit će izložena u Zadru

Danas, 2. lipnja, u 19 sati u zadarskom Arheološkom muzeju otvorit će se izložba ‘Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad‘, prenosi portal TomislavCity.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci pokloni su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba.

Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu.

Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga. Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti plijene pozornost promatrača. (kta/tomislavcity.com)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne