Ankica Radić o tradicijskoj kulturi Hrvata u Gučoj Gori: Pjeva onaj koga tuga mori

Gošća emisije  bila je dugogodišnja članica IFG “Sloga” iz Guče gore Ankica Radić. Tema emisije bila je tradicijska kultura Hrvata u Gučoj Gori.

Guča Gora smještena je u prelijepom kraju središnje Bosne. Cjelokupnom vizurom Guče Gore dominira prekrasna Crkva i samostan sv. Franje, a franjevci su najzaslužniji za kulturu i obrazovanje koje su donosili narodu ovoga kraja .Gučogorska župa je godine 1877. imala 2 934 katolika, a 1935. god. 2 750. U međuvremenu od dijelova ove župe formirane su nove: Zenica, Vitez, Brajkovići i u najnovije vrijeme Nova Bila.

Župa Guča Gora je 1991. godine imala 3 010 vjernika i njihov se broj do pred posljednji rat postupno smanjivao zbog iseljavanja. U ratu župljani su prognani a vratio ih se mali broj te župa Guča Gora danas ima 1 027 vjernika.

Tradicija Guče Gore pripada tipičnoj dinarskoj tradiciji Hrvatskog naroda, pjesme odišu arhaičnim izričajem koji svoje korijene vuče iz daleke prošlosti, nošnje imaju tipične dinarske elemente i ukrase. Kola su izražajno dinarskog tipa, a jedno od najstarijih kola je mimičko kolo koje svoje korijene vuče iz prapovijesti. Najspecifičnija vrsta pjevanja ovoga kraja je svatovac kojega su pjevale žene i muškarci. Ovaj arhaični izraz svoje mjesto tek treba naći u zaštićenoj kulturnoj baštini.

Ankica se s radošću i čežnjom spominje tradicije svoje Guče Gore u kojoj je pronašla svoju ljubav, savila svoje obiteljsko gnijezdo i zaljubila se u običaje i život ovoga kraja. Emotivnim riječima Ankica je opisala to prošlo vrijeme koje svoj odraz ima i danas u životu malobrojnog naroda koji još uvijek živi u Gučoj Gori, a to vrijeme prije uspoređuje s vremenom danas i kaže „Pjeva onaj koga tuga mori“. Iz ove izjave naslućuje se kako će se kroz pjesmu sačuvati naši običaji iako nas srce boli zbog toga što smo razasuti po svijetu.

Cijelu emisiju Sitan kamen do kamena poslušajte na našem YouTube kanalu.

Vedran Vidović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne