4.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Biskup Palić predslavio misu za sudionike V. hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru

Nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, Peti jubilarni hrvatski iseljenički kongres „Izazovi i perspektive zajedništva“ održava se na Sveučilištu u Mostaru kako bi se ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske. Organizatori su Hrvatskoga iseljeničkog kongresa Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM.

Program je započeo svetom misom za sudionike Kongresa u četvrtak u 18:00 sati u Katedrali Marije Majke Crkve, koju je predslavio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić.

Biskup Palić u propovijedi je pozdravio sve prisutne sudionike. Naglasio je važnost zajedništva istaknuvši da „zajedništvo znači činiti nešto zajedno, doživljavati, stvarati, razgovarati, učiti, smijati se, voljeti, dijeliti, tješiti, tugovati i naravno moliti se“.

Nastavio je govoriti kako kršćansko zajedništvo se očituje kao zajedništvo u Kristu. Naglasio je da je sv. Pavao najviše pozivao vjernike(kršćane) na zajedništvo u Kristu. Također je istaknuo vrlinu pravednosti, osvrnuvši se na primjer proroka Amosa, rekavši da je „temelj pravde ispravno štovanje Boga, a ispravno štovanje Boga zahtjeva promicanje pravde u svijetu“.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kulturna večer u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ na kojoj je predstavljen zbornik „Hrvatska izvan domovine IV.“ Zbornik su ukratko predstavile urednice izv. prof. dr. Ivana Hebrang Grgić i Tanja Trošelj Miočević. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje i službeno otvaranje izložbe „Dio nas” u Galeriji kraljice Katarine Kosače, koju je u ime mostarskog gradonačelnika otvorio predstavnik gradskih vlasti. Večer je završila nastupom ženskih i muških klapa uz prigodni domjenak za sve sudionike.

Svečana ceremonija otvorenja kongresa održana je danas na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Tom prilikom su se sudionicima obratili organizatori, partneri te dužnosnici iz političkog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među ostalima, pozdravni govor uputio je i biskup Palić, a Kongres je nastavljen dvodnevnim radnim dijelom s brojnim panelima i promocijama. Kongres će završiti u nedjelju posjetom svih sudionika Međugorju.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne