Filip Panza: ‘Dođite i iskusite mir, otvorite srce tom miru’

Filip Panza u emisiji Popsacro Val predstavio pjesmu ‘Dođi, Duše Svet’

Novinar Dragan Soldo, urednik emisije Popsacro Val i Filip Panza

Međugorje je posjetio izvođač duhovne glazbe i kantautor Filip Panza porijeklom iz Zadra, a zadnjih godina sa zagrebačkom adresom stanovanja. Filip je uposlanik Laudato TV-a. Stigao je u posjet našem radiju prvi put, te ističe ‘’iskreno, jako sam ugodno iznenađen! Imate ugodnu atmosferu, kao što sam naziv radija kaže – mirnu atmosferu’’.

Prvenstveno dođite u Međugorje radi sebe i radi izgradnje odnosa s Isusom i s Marijom. Ne dolazim u Međugorje radi blještavila, Međugorje je jedno malo mjesto s puno, puno Duha, puno nadahnuća i puno molitve. Međugorje je natopljeno molitvom i blagoslovom i to se ovdje osjeti

Dalje kaže kako je prestao brojati posjete Međugorju, ‘’tu sam na jedan način dobio nadahnuće za svoju prvu autorsku pjesmu ‘Marijo, zagrli me’. Uvijek ću zahvaljivati Gospi na tome, ali ću reći da je pjesma rezultat i dugog provođenja vremena u euharistijskom klanjanju’’. Govoreći dalje o Međugorju, ističe kako ovo mjesto stavlja pred svakoga nekoliko važnih stvari. ‘’Prvenstveno dođite u Međugorje radi sebe i radi izgradnje odnosa s Isusom i s Marijom. Ne dolazim u Međugorje radi blještavila, Međugorje je jedno malo mjesto s puno, puno Duha, puno nadahnuća i puno molitve. Međugorje je natopljeno molitvom i blagoslovom i to se ovdje osjeti. Onima koji još nisu bili ovdje, rekao  bih dođite i iskusite taj mir i otvorite srce tom miru’’.

Jedan od posebnih događaja koji ga je ugodno iznenadio bio je Međunarodni molitveni susret mladih – Mladifest. ‘’Rekao bih da je Mladifest jedan od velikih europskih događaja u jednoj godini. Kada sam prvi put došao na Mladifest, ostao sam na prvu šokiran, jer sam vidio mlade ljude sa svih strana svijeta. Kada vidite tu ‘hrpu‘ mladih koji su došli ovdje uvjerite se da to nije samo ljudsko djelo, nego je to djelo Duha Svetoga. Kad se mladi okupe s istim životnim vrijednostima i pogledima, onda to ne može biti loše, nego može biti natopljeno molitvom i pouzdanjem u Boga‘‘.

Prisjetio se svojih početaka u duhovnoj glazbi koji se vežu za put obraćenja. ‘’Mene je Bog pozvao k sebi preko glazbe. To se dogodilo pomalo i nenasilno! Odlučio me pozvati preko jezika kojeg sam poznavao, a to je glazba’’. Filip dodaje kako je sa 17 godina ponovno počeo ići u crkvu i to na poziv tadašnjeg župnik u Zadru koji mu je predložio da svira misu godinu dana, a župnik će ga u tih godinu dana pripremati za krizmu. Kaže kako je imao dara za glazbu, išao je u Glazbenu školu, te kod poznate benediktinke Benedikte Perinčić.

Dio spota prikazuje i dva sakramenta: Krštenje kao sakrament čijim primanjem primamo i Duha Svetoga. Posebno zahvaljujem obitelji Lovrenović koja je zajedno sa svojim sinom Jakovom bila u spotu. Diskretno se prikazuje i sakrament svete Potvrde kojim postajemo zreli kršćani, svjesno prihvaćajući sva prava i obveze svoje vjere

‘‘Mic po mic, lagano, Bog je ušao ponovno u moj život! Nakon toga sam svirao u katedrali dugi niz godina, a zadnje dvije godine sam voditelj Zbora na Svetome Duhu u Zagrebu‘‘, ističe Filip, te svjedoči kako je sve to vodilo korak dalje, jer je želio Gospodinu dati još više. Tada se odlučuje na stvaranje i snimanje duhovnih pjesama.

Pjesma koja je označila svojevrsnu prijelomnicu je marijanska skladba ‘Marijo, zagrli me’, koja je nadahnuta Marijinim ‘Veliča‘ iz Lukinog Evanđelja. A s početkom nove godine došlo je novo nadahnuće ovoga puta protkano Duhom Svetim u skladbi ‘Dođi, Duše Svet’. ‚‘Riječ je prepjevu s talijanskog jezika talijanskih autora Obnove u Duhu Svetom koja je poznata u cijelome svijetu. Pjesmu mi je prvi put pustio fra Ivan M. Lotar, župnik i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu. Kad sam čuo pjesmu rekao sam ovo mora dobiti hrvatsku verziju.’’

Dio teksta posvećen je darovima, a drugi dio plodovima Duha Svetoga. ‘’Želja mi je bila da ljudi malo ‘prokopaju’ u sebi. Svi mi znamo koji su darovi Duha Svetoga, pa idemo napraviti ispit savjesti gdje smo mi s tim darovima, kako ja te darove koristim, jesam li neke zatomio, koristim li ih uopće ili ih ne koristim na pravilan način’’, kaže Filip.

Videospot za pjesmu je nastao u produkciji Nove Eve, a snimanje i montažu potpisuje Ivan Ojdanić. Videospot je svjesno sniman ujesen. Prikazuje divlju prirodu Sljemena u kojoj leži simbolika divljine ljudske duše i čovjeka u cijelosti u odsutnosti Duha Svetoga. Dio spota je sniman i u crkvi Svetoga Duha kod franjevaca konventualaca.

”Dio spota prikazuje i dva sakramenta: Krštenje kao sakrament čijim primanjem primamo i Duha Svetoga. Posebno zahvaljujem obitelji Lovrenović koja je zajedno sa svojim sinom Jakovom bila u spotu. Diskretno se prikazuje i sakrament svete Potvrde kojim postajemo zreli kršćani, svjesno prihvaćajući sva prava i obveze svoje vjere.”, naglasio je Filip.

Zadnjih 14 godina hoda u vjeri s Gospodinom bilo je uzbudljivo! Nije uvijek bilo isto, moramo rasti u vjeri i truditi se. Tih 14 godina je obilježeno i rastom i padom, ali sve je to dio duhovnosti

Autori pjesme su  A. Napolitano i D. Bruno, a prepjev je napravio fra Ivan M. Lotar. Aranžman i produkciju potpisuje Filipov suradnik Ivan Škunca, a prateći vokal je otpjevala Iva Smojver iz sastava Amorose. Instrumentalisti su bili Ana Vidojević, Martina Pustički, Ivan Škunca, Filip Panza, Dario Sabo i Mario Klarić.

‘’Zadnjih 14 godina hoda u vjeri s Gospodinom bilo je uzbudljivo! Nije uvijek bilo isto, moramo rasti u vjeri i truditi se. Tih 14 godina je obilježeno i rastom i padom, ali sve je to dio duhovnosti. Naša vjera nije samo emocija, naša vjera je odabir. Ujutro se probudim zahvalim Bogu, ali onda odabirem hod s Njim, odabirem vjerovati’’, kazao je u emisiji Popsacro Val, emisiji o duhovnoj glazbi Filip Panza.

U audiozapisu poslušajte razgovor u cijelosti.

Tekst: Dragan Soldo
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne