FOTO: Dani kruha u Osnovnoj školi Bijakovići

U mjesecu listopadu obilježavaju se Dani kruha, odnosno Dani zahvalnosti za plodove zemlje pa su danas učenici i djelatnici Osnovne škole Bijakovići proslavili Dane kruha u svojim školskim prostorijama. Cijela škola mirisala je na kruh, kolače, peciva, slastice… što su ih učenici ponijeli od svoje kuće, a koje su blage i vrijedne ruke njihovih majki, baki i staratelja pripravile. Bilo je tu naravno i domaćih hercegovačkih plodova kao što su šipci, ćupteri, sušene smokve, orasi i slično. Prigodni program održao se u obje školske smjene, a bilo je tu i recitacija, pjesama, radosti, ali naravno i Božjega blagoslova kojega je na hranu i na sve prisutne zazvao fra Ivan Hrkać, mladomisnik i župni vikar u Međugorju. Prije njegova obraćanja, glazbeni zbor Osnovne škole Bijakovići je zajedno sa nastavnicom glazbene kulture Ignacijom Sušac otpjevao pjesmu „Kruh i vino”, pjesmu koja govori o ljepotama Hercegovine i o plodovima zemlje koji se nalaze u njoj, a koje joj je dobri Bog darovao. Nakon pjesme, u prigodnom obraćanju školarcima i djelatnicima škole, fra Ivan je govorio o važnosti kruha našega svagdašnjega.

„Danas smo se okupili da Bogu dragom zahvalimo na svim ovim plodovima zemlje, na radu ruku čovječjih, a ovih plodova ima mnoštvo i u vašim razredima. Možemo vidjeti koliko mi bogatstvo imamo, kao i u ovoj pjesmi što smo pjevali, da je naša Hercegovina puna plodova, i to raznoraznih. Zato smo danas došli ovdje kako bi dragom Bogu zahvalili i toga se spomenuli. Mi također moramo biti svjesni da nas je Bog stvorio na svijetu, a da na svijetu ima mnoštvo vaše generacije, djece i mladih, koji nemaju ovoliko bogatstvo u plodovima zemlje. Ima mnogo onih koji umiru od gladi. Zato mi dragom Bogu zahvaljujemo za ono što imamo, ali isto tako ga danas ovdje molimo za one koji nemaju. Molimo ga da mi vidimo one koji isto tako nemaju – ako ima nekih susjeda, ako ima netko iz rodbine, ako mi uvidimo u svom životu da netko nema kruha, da nema dovoljno hrane”, kazao je fra Ivan, te naglasio kako moramo biti zahvalni Bogu na darovima koje nam je dao, ali isto tako da moramo primijetiti i pomoći onima koji kruha nemaju.

„Zato nam je potrebna zahvala, da uvidimo što imamo i da možemo vidjeti brata čovjeka koji nema, te da njemu možemo pomoći. Zato molimo danas Gospodina u Očenašu: „Kruh naš svagdanji daj nam danas…”. Daj nam svakoga dana. Ali ćemo ga svakako moliti i „providi onima koji nemaju…”, da se uvijek sjetimo kako ima djece i gladnih u svijetu koji nemaju kruh svagdanji. Zbog toga trebamo pažljivo brinuti se o kruhu, o hrani koju svaki dan jedemo. Moramo se brinuti da hranu ne bacamo. U Europi i Americi jako puno hrane se baca, a postoje dijelovi svijeta koji nemaju hrane, koji nemaju što jesti, stoga moramo biti svjesni u svojim kućama i u svojoj školi, kao i na velikom odmoru kada jedemo da ne bacamo hranu, te da neprestano zahvaljujemo da imamo što pojesti”, kazao je fra Ivan Hrkać. Nakon toga svi okupljeni izmolili su molitvu Očenaša, a poslije molitve fra Ivan je blagoslovio hranu i sve prisutne učenike i djelatnike Osnovne škole Bijakovići, koji su Dane kruha nastavili proslavljati u svojim učionicama.

„Svake godine obilježavamo Dane kruha. Ove godine malo je drugačije jer nije prodajnog karaktera, nego više humanitarnog, zato što smo htjeli učiniti jedno dobro djelo. Peciva, slastice i plodovi iz jutarnje smjene odneseni su u staračke domove, točnije u Dom za starije i iznemogle osobe “Kraljica Mira” u Bijakovićima i u Dom za stare i iznemogle osobe „Ivan Pavao II.“ na Vionici, a po hranu iz druge smjene doći će volonteri iz humanitarne udruge „Marijine ruke”, te odnijeti onima kojima je to potrebno”, kazale su nam vjeroučiteljice iz Osnovne škole Bijakovići.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne