FOTO: ‘Franciskana’ – Od samostana do samostana biciklima kroz BiH

Udruga za promociju biciklizma “HerzegovinaBike” u sklopu svojih aktivnosti i projekata razvoja i promocije Hercegovine kao cikloturističke destinacije organizira četvrti po redu biciklistički događaj “Franciskana”.

Franciskana sudionike vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Biciklistički događaj je rekreativno-promotivnog karaktera, a počinje u četvrtak, 31. kolovoza, sa startom u Širokom Brijegu i ciljem u Mostaru. Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini.

Inače, franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12. stoljeća. Pored dušobrižništva franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Franciscana vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

“Cilj projekta je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati sve franjevačke samostane i s njima povezane muzeje u Bosni i Hercegovini i kroz koju će se na jedinstven način vrednovati kulturno-povijesna baština Hrvata u BiH. Kroz naše ranije događaje smo obilazili u uvezivali franjevačke samostane i muzeje u Hercegovini, a sada idemo u srce Bosne”, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HeregovinaBike.

“Događaj ciljano nosi svoj tematski naziv Povratak jer je poznato je kako su se sredinom 19. stoljeća hercegovački franjevci ‘odvojili’ od bosanskih. Danas mi upravo iz Širokog krećemo prema Bosni Srebrenoj, sve do franjevačkog samostana u Kreševu koji je u to vrijeme bio zadužen za svoju kustodiju – Zapadnu Hercegovinu”, dodao je Zorić.

Biciklisti će na svom proputovajnu kroz četiri dana bicikliranja preći 400 km i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinje (Masna luka), Rama, Guča Gora, Fojnica, Kreševo i Mostar kao konačni cilj.

“Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, naravno, jeste i istraživanje najboljih dionica i putova kojim bi smo mogli uvezati ove samostane, a kako bi smo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za biciklirati, obići samostane i upoznati kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata, te prezentirati Bosnu i Hercegovinu kao vrhunsku cikloturističku destinaciju. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod Vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bi smo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta”, dodao je Zorić.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne