FOTO: Holydate hodočašće održano u Međugorju

U Međugorju je proteklog vikenda održano drugo Holydate hodočašće u Međugorje. Holydate je facebook grupa s 4.000 članova, a uskoro će biti i mobilna aplikacija za druženje i upoznavanje katolika svih dobnih skupina koji žele susresti budućeg bračnog druga sličnih životnih svjetonazora s kojim će zasnovati obitelj i živjeti u skladu s naukom Katoličke Crkve. Organizatori hodočašća su Ivana i Kristijan Matković, mladi bračni par koji se upoznao upravo na jednom od hodočašća Holydatea. Na hodočašću u Međugorje stiglo je 65 osoba pod duhovnom pratnjom p. Ivana Dominika Iličića.

Tijekom hodočašća sudjelovali su na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju, molili na Brdu ukazanja i na Križevcu, te pristupili sakramentu ispovijedi. Posljednjega dana hodočašća, u nedjelju 25. rujna, slavili su svetu misu u crkvi Milosrdnog Isusa u Šurmancima, filijalnoj crkvi župe Međugorje. Prije početka svete mise, Ljubo Jovanović, sakristan crkve Milosrdnog Isusa u Šurmancima, hodočasnicima je govorio o povijesti same crkve, kao i o značenju slike Milosrdnog Isusa koja je u crkvi, a govorio je i o relikvijama sv. Faustine Kowalske i sv. Ivana Pavla II. koje su nalaze u crkvi. Nakon svete mise razgovarali smo s organizatorima i sudionicima ovoga hodočašća, koji su s nama podijelili svoje dojmove.

„Ovdje smo na hodočašću u Međugorju drugi put. Bili smo na Križevcu i na programu u crkvi, imali smo druženje i molitvu, a evo posjetili smo i Šurmance gdje smo imali svetu misu. Ovaj put nas je 65 u skupini. U Međugorju smo prvi put bili za blagdan sv. Josipa kada je bilo 140 sudionika. Vide se plodovi i ima već nekoliko zaruka, recimo ja sam se sa svojim suprugom također upoznala na jednom Holydateu, u Međugorju smo se i zaručili na sv. Josipa i sada smo mjesec dana u braku”, kazala nam je Ivana Matković, organizatorica Holydate hodočašća.

„Ovo mi je prvi put da sam s Holydateom u Međugorju. Bio sam u Međugorju par puta, ali ovo je prvi puta da sam došao ovako za vikend. Iskreno, nisam došao na Holydate u Međugorje s nekim velikim očekivanjima, nisam nikog poznavao, nego došao sam baš da me Bog iznenadi i mogu reći da mi je ovih par dana bilo stvarno predivno gdje sam upoznao puno dobrih ljudi”, kazao nam je Juraj Repinac, jedan od sudionika hodočašća, a svoje dojmove kazala nam je Iva Zubović, još jedna od sudionica hodočašća.

„Ja sam već drugi put na ovom Holydate hodočašću upravo zato što mi je prošli put bilo predivno i plodonosno te milosno pa sam se vratila ponovno. Ovo je svakako prilika za upoznati ljude s kojima živiš vjeru i slične svjetonazore. Međutim, isto tako je prilika za osobno produbljenje vjere i posjeta svetištu i svetim mjestima. Nisam prvi put u Međugorju, ovo mi je peto ili šesto hodočašće, a inače sam iz Rijeke i svakako gledam barem jednom godišnje doći ovdje jer prvenstveno želim dobiti snagu za nošenje svog životnog križa. Naš put je križ koji nas vodi do uskrsnuća, jer bez križa nema radosti”, kazala nam je Iva.

Ivanin suprug Kristijan Matković kazao nam je da je on jedan od onih koji je svoju suprugu upoznao na Holydateu.

„Međugorje je za nas posebno važno zato što sam je tu, prema Božjim poticajima, odlučio zaručiti. Tako da volimo ovdje doći, pomoliti se za naš brak, stati pred Boga, sagledati neke stvari u našoj vezi i braku koje želimo popraviti. Najbitnije od svega zahvaliti za ono dobro što je u našem braku”, kazao je Krsitijan.

Svetu misu u crkvi Milosrdnog Isusa u Šurmancima predslavio je p. Ivan Dominik Iličić, pod čijim su duhovnim vodstvom i stigli u Međugorje, a dio njegove propovijedi, kao i izjave hodočasnika, poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne