FOTO: Svečana proslava Dana Osnovne škole Bijakovići

Danas je svetom misom u 10 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju, te prigodnim programom u 11:30 sati u školskim prostorijama, svečano obilježen Dan Osnovne škole Bijakovići, 122. po redu. Svetu misu predslavio je međugorski župni vikar fra Ivan Hrkać, koji je ujedno i vjeroučitelj u Osnovnoj školi Bijakovići. Fra Ivan se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na današnju svečanu proslavu te kazao kako mi Dan škole obično upamtimo po tome što taj dan nema nastave, no ne bi tako trebalo biti.

„Na ovaj dan mi Dan škole proslavljamo na drugi način, moramo znati da nije škola samo nastava, nego da je škola i reći dragome Bogu: hvala na školi koja mi je darovana, hvala na učiteljima koji su tu koji daju svoje vrijeme, svoje srce, a nekada i svoje živce. Na puno toga mi možemo zahvaliti ako hoćemo otvoriti oči, ali možemo i zažmiriti i ne vidjeti ništa. Namjerno sam danas u čitanju uzeo jednoga učenika svetoga Pavla, a on se zove Timotej. On je bio mlad, sv. Pavao ga je uzeo sebi za učenika i poučavao ga. Njemu je pisao nekoliko pisama i čuli smo jedan mali ulomak gdje mu sv. Pavao govori da rasplamsa dar vjere, dar razuma, dar mudrosti, dar svega onoga što je naučio da se to ne ugasi”, kazao je fra Ivan Hrkać te naglasio kako je škola institucija koja ima dva naziva, odgojno i obrazovno.

„Odgojno je kada se odgaja, odgoj je tu da nas usmjeri. Tako i škola nas pokušava usmjeriti, upraviti korake na pravi put da se ne izgubimo u životu. Druga riječ je obrazovanje i to nam je nekako teško, ali to je tako važno zato što je škola jedan temelj. Danas je bilo i Evanđelje o temelju. Škola neće izgraditi cijelu osobu, neće izgraditi tebe kao cijelu zgradu, nego jedan temelj. Ali temelji su najvažniji! I ako tu bude najvažnijih stvari dobro učinjenih i naučenih onda ćeš ti u životu izrasti u kvalitetnu osobu, dobru osobu. Koji joj je cilj? Da nisi zao, da nisi zločest, da ne želiš zlo drugome, da gradiš ne samo sebe nego i društvo u kojemu živiš. Mi ćemo kroz život učiti neke stvari koje smo izbjegavali i mislili da nam ne trebaju u školi, ali se pojave kasnije u životu. Na kraju, jedna važna stvar koju sam nedavno vidio i ja to volim, kada naši učitelji odu u mirovinu i više ne predaju, onda dođe neka osoba koja je sada na fakultetu ili je možda već i oženjen čovjek i kaže „E, ovo je moja učiteljica. Ovo je moj učitelj”, a i učitelj isto kaže „Ovo je moj učenik”. Kako je to lijepo vidjeti kada se nakon toliko godina učitelj i učenik mogu lijepo pozdraviti i biti ponosni jedno na drugo. To je cilj škole, ne biti u nekakvom ratu, mržnji i nevolji, nego da to bude izgrađivanje ljubavi”, kazao je, između ostaloga, fra Ivan Hrkać. Nakon svete mise proslava Dana škole nastavila se prigodnim programom u školskim prostorijama, a na početku se svima prisutnima obratio Ivan Ostojić, ravnatelj Osnovne škole Bijakovići.

„Lijep pozdrav, dobro došli na 122. rođendan Osnovne škole Bijakovići, pozdravljam ovdje prisutne predstavnike ministarstva, predstavnike osnivača, te moje kolege ravnatelje iz drugih škola, kao i sve vas prisutne. Osnovna škola Bijakovići ove godine obilježava 122 godine postojanja, odnosno od postojanja svog prvog dnevnika koji datira još od 4. veljače 1902. godine. Iako godine govore drugačije, naša škola je mlada duhom jer školu kao odgojno-obrazovnu ustanovu ne čine samo lijepi zidovi, klupe, adekvatna oprema… Školu ponajprije čine kvalitetni ljudi. Kroz ovu školu protekla je rijeka mladih i dobrih ljudi koji su uz prva slova, brojeve, množenje, kemijske simbole i svo znanje naučili i nešto puno važnije, naučili su kako biti čovjek. Tome su itekako pridonijele bivše i sadašnje kolege koji su svoj trud, talent i znanje marljivo prenosili i prenose mlađim naraštajima. Na tome im srdačno zahvaljujem i želim još puno uspjeha u budućem radu, a vama ovdje nazočnima hvala što ste došli uveličati naše rođendansko slavlje. Uživajte u priredbi koju su vrijedno pripremali naši učenici i djelatnici”, kazao je ravnatelj Ivan Ostojić. Program se nakon toga nastavio prigodnim pjesmama, plesovima i recitacijama učenika Osnovne škole Bijakovići.

Narodna osnovna škola u Međugorju i Bijakovićima otvorena je 1902./1903. školske godine kao druga po redu Osnovna škola u Brotnju, a započela je s radom 4. veljače 1902. godine. U ovu školu pored djece iz Bijakovića i Međugorja upisivali su se djeca i iz Vionice, Šurmanaca, Služnja, Miletine, Zvirovića i Dobrog Sela, a starost učenika kretala se od 7 do 16 godina. Prvi učitelj u školi bio je Grgur Stanić iz Rakitna, a prvo upisano dijete je bio učenik Franjo Jerković (Nikolin) kojemu je bilo 8 godina. Današnja zgrada Osnovne škole Bijakovići dovršena je 1979. godine i od tada se nadograđivala nekoliko puta jer je to zahtijevao sve veći broj učenika. Danas škola broji oko 500 učenika, a u školi djeluju brojne sekcije kao što su dramsko-literarna, novinarska, likovna, ritmička i kreativna sekcija, zatim sekcija Crvenog Križa, domaćinstvo i školski zbor.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne