Fra Željko Klarić: Vjera daje oblik, a nada cilj. Cilj kršćanskog braka je svetost

U Oazi života 11. studenoga 2021. o Pastoralu braka i obitelji govorio je fra Željko Klarić, koji je nagrađen kao najbolji student licencijatskog studija teologije braka i na Papinskom teološkom Institutu za brak i obitelj Ivan Pavao II. na Lateranskom sveučilištu u Rimu.

„Na tom sam institutu sreo i puno boljih i uspješnijih studenata, a dobivanje nagrade je možda samo slika moje želje da što bolje uđem u sadržaj koji mi se tamo nudio. Na studij sam došao iz službe župnika pa sam želio naučiti i te sadržaje ostvarivat u pastoralnom radu“ rekao je fra Željko.

Zanimljivo je da je spomenuti institut, koji sada nosi njegovo ime, otvorio papa Ivan Pavao II. prijepodne onoga 13. svibnja 1981., kada je na njega, u popodnevnim satima, izvršen atentat. Bilo je to na blagdan Gospe Fatimske. Otvorio Institut za brak i obitelj i doživio atentat. A vidjelica iz Fatime s. Lucija dos Santos je rekla „Zadnja bitka između Boga i Sotone vodit će se preko obitelji i braka“.

Fra Željko Klarić je u Oazi života govorio o nadi „koja objedinjuje vjeru i ljubav”.

”Vjera daje oblik, a nada cilj. Cilj kršćanskog braka je svetost, raj! Zbog toga brak zahtjeva jednu napetost, težnju prema tom cilju. Smisao je da brak nema samo naravnu nego i nadnaravnu dimenziju. Ne temelji se samo na ljudskim snagama nego na obećanju koje je Bog dao. Molitva je škola nade. A Isus Krist je ljubav koja se daje. I brak je ljubav koja se daje“, kazao je fra Željko Klarić koji je govorio i o pastoralu braka i obitelji, tečajevima priprave za brak, praćenju supružnika.

Nagrađeni student i pastoralac sa iskustvom najavio je online pripravu za brak. Preporučio je ono što Crkva stvarno nudi.

„Neki otkriju samo crkvu građevinu. A treba otkriti Crkvu koja nudi mogućnost sreće, potpuno lijepog načina života. Treba otkriti što je Bog zamislio s brakom, pravi smisao“ poručio je fra Željko Klarić u Oazi života, koju možete poslušati na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne