Hercegovina na BLAŽ-u u Međugorju pokazala svoje najbolje plodove

Škrta zemlja često je prva asocijacija, a nerijetko i sinonim za Hercegovinu. Međutim, kada se čovjek posveti toj škrtoj zemlji i na pravi je način obrađuje, uzvratit će mu sa sjajnim plodovima. Najbolji od najboljih plodova Hercegovine predstavljeni su u četvrtak (8. rujna 2022.) u Međugorju na enološkom performansu BLAŽ koji se održao šesti put.

”Sve je predivno. I vinska ponuda, i ponuda hrane, i ambijent, i glazba…”, jednoglasan je bio komentar gotovo svih posjetitelja koji su večer proveli na Sportskom centru Međugorju, a zadovoljni su i organizatori, kao i sami izlagači.

”Prvi put sudjelujem na BLAŽ-u. Oduševljava me da nešto ovakvo ima u Hercegovini. Sviđa mi se kako je osmišljen program i cijela priča kao i klijentela koja je među posjetiteljima, tako da sam uspio dogovoriti i nekoliko poslovnih aranžmana večeras”, priča nam jedan od izlagača, dok zadovoljno nazdravlja vrhunskim hercegovačkim vinima.

BLAŽ je zamišljen kako bi se Hercegovinu predstavilo kao vinsku regiju, prvenstveno kroz autohtona vina BLAtinu i Žilavku, a naravno da su brojni posjetitelji uživali i u drugim vinima s ovih prostora, kao i u gastronomskoj ponudi Hercegovine.

”Zadovoljstvo je da je BLAŽ savladao pandemijski izazov i nastavio tradiciju koja nas spaja na ovom lijepom gastronomskom i enološkom performansu. Zato snažno podržavamo ovaj spektakl koji promovira Hercegovinu kao zemlju vina i vinsku regiju. Ne čudi što mnogi i iz susjednih zemalja, koji vole vinsku kapljicu dolaze na BLAŽ”, kazao je prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, koji je otvorio ovaj performans, a potom mu je zahvalnicu za podršku u organizaciji BLAŽA-a uručio proslavljeni međugorski tenisač Ivan Dodig.

Uz Vladu HNŽ-a zahvalnice su dobili i drugi pokrovitelji i sponzori: HT Eronet, Elektroprivreda HZ HB, Croatia Osiguranje, ProCredit Bank, Porshe, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ministarstvo okoliša i turizma te USAID.

Od ove godine uz Blaž je i Europska fondacija Iter Vitis, čija je predsjednica Emanuala Panke sinoć primila zahvalnicu za uključivanje Vinske ceste Hercegovine u ovu kulturnu rutu Vijeća Europe.

Udruga Blaž Enology u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, promovirajući kulturu pijenja vina kroz promicanje znanja ove godine educirala je oko četrdeset novih someliera prvog stupnja, koji su dobili svoje diplome, a do sada je kroz Blaž Enology svih ovih godina educirano više od 300 someliera prvog stupnja.

BLAŽ je dodijelio i posebno priznaje međugorskom ugostitelju Nikici Vasilju za njegov rad u gastronomiju i enologiji te za doprinos u promoviranju kulture pijenja vina te priznanje Darki Šimiću, pred kojim je 49. berba, na području enologije.

Ove godine Udruga BLAŽ dvije zahvalnice dodijelila je i posthumno – jednu pokojnom Marinku Boškoviću, prijatelju BLAŽ-a i vlasniku Vinarije Daorson, koja je zahvaljujući njemu postala jedna od najljepših razglednica Stoca, a drugu Rudolfu Jarkiću, prijatelju i podupiratelju ove manifestacije od samog početka te, kako su rekli organizatori, jednog od najzaslužnijih za njezino postojanje. Zahvalnice su primili članovi njihovih obitelji.

Na BLAŽ-u su sva osjetila posjetitelja bila itekako aktivna. Uz vrhunske gastronomske delicije i vina za okus i miris, u zabavnom dijelu programa sluh su im svojim izvedbama počastili Branimir Bubica i klapa Sebenico te Marko Pecotić Peco, a sve to događalo se u prekrasnom ambijentu uz bazen Sportskom centra Međugorja. Kad smo kod osjetila, posjetitelji su osjetili dodir i stisak ruke starih, a mnogi od sinoć i novih, prijatelja.

Sve to sinoć bila je kulminacija ove manifestacije u sklopu koje su održane i vinske radionice sa Sinišom Lasanom. On  je vinare savjetovao kako još poboljšati svoja vina, a tijekom dana brojni somelieri i enolozi obišli su nekoliko vinarija te drugih kulturnih i povijesnih znamenitosti Hercegovine, kako bi se na što bolji način upoznali s ovom vinskom regijom. Zaključak svih je kako su hercegovačka vina – prvenstveno autohtona hercegovačka vina blatina i žilavka – odlična te da imaju svjetski potencijal. Uz sav ovaj rad i veliki napredak hercegovačkih vinara, ne treba sumnjati kako će se taj potencijal i ostvariti.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne