Izložba 70 božićnih jaslica u Zürichu u prigodi 800. obljetnice prvih jaslica u Grecciu

U prigodi 800. obljetnice prvih jaslica sv. Franje Hrvatska katolička misija Zürich organizirala je izložbu jaslica u crkvi sv. Feliksa i Regule u srijedu 20. prosinca 2023. godine. Sv. Franjo je zatražio od prijatelja Ivana da napravi jaslice na hridi u šimi izvan Greccia pred Božić 1223. Nad tim jaslicama bio je oltar na kojem su slavili svetu misu na Božić 1223.

Ovih dana franjevci i franjevke diljem svijeta obilježavaju tu 800. obljetnicu na mnoge načine. Članovi HKM Zürich donijeli su 70 jaslica u dvoranu i tom prigodom dobili uspomenu na obljetnicu i sam događaj u Misiji. Mnogi su uložili velik trud i vremena te pokazali svoju kreativnosti što se moglo zaključiti razgledajući jaslice. Jedan dječak je napravio jaslice od lego kockica. Neki su koristili figure koje su nabavili u Betlehemu, a drugi kamen koji su donijeli iz Međugorja.

U programu otvaranja izložbe jaslica sudjelovali su misionar fra Goran Azinović  te framaši Andrijana Bartulović, Josip Križanac, Valentina Filipović. Framaši su pročitali tekst o prvim jaslicama sv. Franje iz životopisa Vita prima 30. poglavlje fra Tome Čelanskog.

Misionar fra Iko Skoko je u kratkim crtama rekao koja je poruka jaslica: „Praveći jaslice na spomen prvih jaslica u koje je Marija položila Isusa na poljanama izvan Betlehema i onih koje je napravio sveti Franjo prije 800. godina imamoviše poruka. Istaknuo bih dvije. Prva je: poziv nama da razmišljamo o Gospodinovoj ljubavi prema nama ljudima. Gospodin se ponizuje, postaje sluga i jednak nama kako piše sv. Pavao u Poslanici Filipljanima. Druga je da mi koji smo napravili jaslice poručujemo kako želimo i mi biti poput jaslica, jednostavni i skromni, te dopusti da se Isus danas „položi” u našim srcima”.

Tekstove sv. Franje čitali su Branko Jurčević i Anita Vidak. Veliki misijski zbor otpjevao je pjesme „O pastiri, vjerni čuvati” i „Spavaj, Sinko.” Mali zbor nastupio je s pjesmama „Vratite nam malog Isusa”, „Pada zimska noć” i svojom omiljenom pjesmom „Zvončići”. Zborove vodi katehistica i orguljašica Petra Hravčić.

Nakon programa otvaranja izložbe nazočni su razgledali izložene jaslice. Ostali su zadivljeni različitim idejama na koji su sve način napravljena toliko brojne jaslice.

O tome, kao i o proslavi Božića među iseljenicima, je za naš program govorio fra Goran Azinović.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne