Knjige nakladničkog niza RECIPE i u suvenirnici Informativnog centra Mir Međugorje

Posljednja u nizu objavljenih knjiga u nakladničkom nizu RECIPE Hercegovačke franjevačke provincije je prijepis doktorske disertacije fra Branka Marijića, ali i drugi njegovi radovi. To je 26. knjiga u ovom nakladničkom nizu, a knjiga je kao i sve prethodne izazvala veliko zanimanje u javnosti. Promocija je već bila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a očekuju se predstavljanja i u drugim mjestima.

Knjige nakladničkog niza RECIPE dostupne su i u Međugorju, u suvenirnici Informativnog centra Mir Međugorje.

”U tom imperativu uzmi ponovno, prihvati ili zauzvrat uzmi, knjigu dar, vjeru ima i ono značenje skraćenice: Restauratio EContinuatio – Illustrium Patrum Exempla, što u prijevodu znači: Obnavljanje i nastavljanje primjera slavnih otaca. Na starim dobrim temeljima produžiti gradnju”, stoji u pojašnjenju.

”Ovaj naslov nakladničkog niza smislio je pokojni Pavao Knezović, naš poznati latinist i veliki profesor na Hrvatskim studijima i povjesničar”, kazao je fra Ante Marić, gostujući u programu Radiopostaje Mir Međugorje o ediciji koju su uz fra Antu Marića pokrenuli i preminuli prof. dr. sc. Pavao Knezović, fra Serafin Hrkać i fra Bazilije Pandžić.

Posljednja u nizu knjiga je ”Narodna glazba Bosne i Hercegovine”, u kojoj je objavljena doktorska disertacija fra Branka Marijića, ali i druga njegova, do sada široj javnosti nepoznata djela.

”Mi nismo imali tekst fra Brankovog doktorskog rada, ali smo ga dobili zahvaljujući nekim ljudima. Poslije smo našli i u Islamskom institutu njegov doktorski rad. To je dar autora iz 1936. Adilu Zulfikarpašiću pa je u Institutu to završilo kao vrijedan rad. Naša provincija ga nije imala. Bio je u Širokom Brijegu, ali je knjižnica u Širokom Brijegu spaljena 1947. godine i mnogo vrijednih stvari je tu propalo”, kazao je fra Ante Marić o pronađenim djelima fra Branka Marijića, ali pronađena su i brojna djela drugih franjevaca.

”Mi smo pravili pravu, rekao bih, ‘hajku’ da pronađemo od naših ubijenih fratara, od naših starih fratara njihove doktorske radnje i baš je ovaj nakladnički niz RECIPE u tome uznastojao. Dakle prva knjiga je najstariji naš Šematizam iz 1853. godine Čerigajski anđeo”, kazao je fra Ante.

Ova knjiga, prva u nakladničkom nizu RECIPE, objavljena je u prigodi 200. obljetnice rođenja fra Anđela Kraljevića (1807. – 2007.), prvog gvardijana, kustoda i prvog Hercegovca biskupa. S latinskog su prevedeni prvi Šematizam iz 1853., a ujedno je dat i preslik originala, kao i fra Anđelov uvod u Gramatiku i preslik toga uvoda, preslici naslovnica svih njegovih tiskanih djela, te prijevodi nekih njegovih latinskih dokumenata i izvješća, s njegovim životopisom.

Leo Petrović prvi hercegovački franjevac doktor znanosti druga je knjiga ovoga niza izašla iz tiska u prigodi 100. obljetnice doktorata fra Lea Petrovića, kojega su kao aktualnog provincijala ubili partizani 14. veljače 1945. i bacili u rijeku Neretvu. Knjiga sadrži prijevod njegove disertacije s latinskog, životopis, bibliografiju, popis pisane ostavštine, monodramu njegovih zadnjih životnih trenutaka, foto album.

”Ta knjiga je objavljena povodom sto godina od prvog doktorskog rada prvog doktora znanosti Hercegovačke franjevačke provincije, a vjerojatno i Hercegovca uopće fra Lea Petrovića. Upravo se time bavi nakladnički niz RECIPE, da nastavi priču naših starih otaca, na osobit način ako je ta priča na izdisaju, ako je ta priča ugrožena i pred zaboravom”, pojasnio nam je fra Ante Marić.

DJELA OBJAVLJENA U NAKLADNIČKOM NIZU RECIPE:

RECIPE 1: Čerigajski anđeo
RECIPE 2:
Leo Petrović prvi hercegovački franjevac doktor znanosti
RECIPE 3:
Novicijat hercegovačkih franjevaca
RECIPE 4:
Fra Mijo Čuić – Graditelj i uznik
RECIPE 5:
Franjevci i Hercegovina – Zbornik radova
RECIPE 6:
Fra Anđeo Nuić – Život i djelo
RECIPE 7:
Hercegovački franjevci
RECIPE 8:
Franjevačka klasična gimnazija (tri sveska)
RECIPE 9:
Leksikon hercegovačkih franjevaca, u izradi 2. izdanje
RECIPE 10:
Antologija pisaca franjevaca iz Hercegovine
RECIPE 11:
Studij Bogoslovije u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji 1860. – 1954.
RECIPE 12:
Fra Nikola Šimović – Poglavar i graditelj
RECIPE 13:
Fra Rufin Šilić – Krist i Crkva
RECIPE 14:
Fra Dominik Mandić – sabrana djela (četiri sveska)
RECIPE 15:
Mučeništva u franjevačkoj opservantskoj misiji u Hercegovini
RECIPE 16:
Fra Dominik Mandić – Zbornik radova
RECIPE 17:
Fra Stanko Vasilj, život i djelo (dodatak: Note njegovih skladbi)
RECIPE 18:
Šematizam fra Petra Bakule iz 1873.
RECIPE 19:
Pripovijest o Bibliji – fra Silvije Grubišić
RECIPE 20:
Sabrana djela fra Martina Mikulića
RECIPE 21:
Hercegovački franjevci, pola stoljeća u Frohnleitenu
RECIPE 22:
Humački zbornik
RECIPE 23:
Hercegovački franjevci, pola stoljeća u Kongu
RECIPE 24:
Američki dnevnik – fra David Zrno
RECIPE 25:
Tregedija jednog naroda – fra Božidar Benković
RECIPE 26:
Narodna glazba BiH – fra Branko Marijić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne