‘Kocka vedrine’ o razvoju govora i jezika kod djece

“A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi vedrina. Kristalna kocka vedrine.”

Tin Ujević

Ovim lijepom mišlju najbolje opisujemo dječju emisiju Radiopostaje Mir Međugorje – „Kocka vedrine“. Ona prati naše malene slušatelje na putu njihovog odrastanja, njihova je radosna navika i sastavni dio njihovog života već deset godina.

Naime, prva emisija je emitirana na početku školske 2010. / 2011. godine. Od tada se u emisiji izmijenilo puno mladih i onih, malo starijih gostiju. U njenom je nastanku sudjelovalo mnogo malenih novinara, recitatora, vrsnih učenika i učenica. Svaki smo put uživali u radosnom susretu i prijateljstvu s njima, kao i s njihovim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, trenerima…

Putovali bi s njima na putovanje u nepoznato, u magične prostore mašte, djetinjstva, bezbrižnosti. Cilj naše plovidbe je uvijek bila zabava, nove spoznaje, upoznavanje zanimljivih osoba…

Progovarali smo o djetinjstvu, o „tom zlatnom dobu“. A možda smo uspjeli i one malo starije slušatelje natjerati da pogledaju u – vedrinom umivene prozore djetinjstva -. I vratimo ih u neke davne dane, kad su i sami bili djeca.

Djetinjstvo ćemo slaviti i dalje u našoj emisiji i progovarati o svemu što prati ovo najljepše doba ljudskog života. Emisiju uređuje i vodi Jasna Ćorić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Kocka Vedrina 6. 2. 2021. – Razvoj i govor jezika kod djece

Ovotjednu emisiju posvetili smo u cijelosti RAZVOJU GOVORA I JEZIKA KOD DJECE.

Jezik je važna vještina koja nam omogućuje međusobnu komunikaciju. Dijete počinje razvijati jezik i prije nego što može izgovarati riječi. Za uredan govorno – jezični razvoj djeteta potrebno je zadovoljiti određene uvjete.

Što određuje tempo razvoja govora? Kad je krajnje vrijeme zaprve Rijeci? Kako primjetiti probleme u govoru? Kada otići prvi put kod logopeda? Kolika je uloga roditelja, odgajatelja, učitelja u djetetovoj govornoj komunikaciji? Zašto je broj poremećaja jezično – govorne komunikacije sve veći?

Na ova i druga pitanja iscrpne odgovore i korisne savjete je u našoj emisiji dala prof. logoped Ivana Dodig.

Nakon kratke stanke, emisiju Kocka vedrine u našem programu opet emitiramo subotom ujutro, a poslušajte ih na našem Youtube kanalu, a donosimo i nekoliko fotografija kako biste vidjeli kako je to izgledalo na snimanjima s našim najmlađim voditeljima.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne