Marijini obroci – plod Međugorja ukorijenjen u molitvi

Početak Gospinih ukazanja u Međugorju ujedno postaje i početak dubljeg hoda u srce Crkve, te je probudio i veću ljubav prema Bogu i bližnjemu. Četrdeset i dvije godine kasnije, mnogi koji su ovdje došli, bili su duboko dirnuti i promijenjeni kroz osobne susrete na ovom mjestu hodočašća. Jedno takvo duhovno buđenje dovelo je do osnivanja međunarodnog pokreta Marijini obroci, nazvanog po našoj Blaženoj Djevici Mariji. Ova dobrotvorna organizacija trenutno osigurava obroke za više od 2,4 milijuna djece u njihovim mjestima obrazovanja, u područjima svijeta gdje glad i siromaštvo često stoje kao prepreka učenju i stjecanju znanja.

Osnivač i izvršni direktor Magnus MacFarlane-Barrow imao je samo petnaest godina kada je prvi put posjetio Međugorje 1983., sa svojim bratom i sestrom – zapravo, njegova braća i sestre bili su po godinama slični vidiocima. Bilo je to iskustvo koje mu je promijenilo život, a ovako je Magnus razmišljao godinama kasnije:

“Tijekom tih nekoliko dana u Međugorju doživio sam osjećaj duboke radosti kakav dotad nisam osjetio. Osjećao sam se ushićeno. Gospa nam je došla reći da Bog postoji. Vjerovao sam joj svim svojim bićem. Odlučio sam se odazvati Gospinom pozivu u svom životu najbolje što mogu.” (iz knjige Baraka koja je nahranila 2 milijuna djece Magnusa MacFarlane-Barrowa).

Godine koje su uslijedile, nadahnute molitvom i vjerom, urodile su plodovima organizirane humanitarne pomoći tijekom rata u Bosni i Hercegovini, te su predstavljale odgovor na pomoć gladnima i potrebitima u Malaviju, iz čega se razvio globalni program školske prehrane.

Mnogo je načina kako odgovoriti na Gospin poziv u Međugorju, a Marijini obroci jedan su od cvjetajućih primjer zamaha koji može nastati kada molitva i djelovanje rade ruku pod ruku. Marijini obroci su stalno prisutni u Međugorju – Centar za posjetitelje u Ulici pape Ivana Pavla II. nazvan „plavi kontejner“ – pruža informacije o radu dobrotvorne udruge, uz toplu dobrodošlicu i mjesto za susrete s prijateljima. Prisutnost dobrotvorne organizacije ovdje nije usmjerena na prikupljanje sredstava, već na poziv da svi odgovorimo na Gospin poziv.

Međugorje je i dalje mjesto od velike važnosti za pokret Marijinih obroka – i mjesto gdje Gospa nastavlja pozivati ​​ljude na djelovanje. Postalo je rodno mjesto mnogih predanih nacionalnih skupina, koje su nastale kada su hodočasnici dobili poticaj da šire spoznaju o Marijinim obrocima u svojim zemljama. Također je postalo mjesto gdje se svi članovi okupe poradi hodočašća i konferencija koje se tiču djelovanja  ove dobrotvorne organizacije.

Marijini obroci zahvaljuju na potpori međugorskom župnom uredu, župniku, ali i nadbiskupu Cavalliju, Papinom izaslaniku za Međugorje. Na 42. obljetnicu ukazanja u Međugorju, zahvaljujemo Bogu za mnoge blagoslove koje nam je udijelio u djelovanju Marijinih obroka i nastavljamo moliti da ovdje prisutne milosti svake godine budu očitovane u mnogim prekrasnim izražajima koji će biti na djelu iz godine u godinu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne