Mario Karačić: Djeca s teškoćama nas uče kako je malo stvari potrebno da bi čovjek bio sretan

Mario Karačić, ravnatelj Doma za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“ iz Širokog Brijega bio je gost ovotjedne emisije Put srca.

Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „Marija – naša nada“ ustanova je za rehabilitaciju djece s oštećenjem kognitivnog i/ili motoričkog razvoja. Kako je otvoren 5. rujna 2004. godine, nedavno je proslavljeno 18 godina djelovanja ove Ustanove, pa je to bio i razlog da se prisjetimo početaka, trenutnih aktivnosti te planova koje ima ova Ustanova tako važna za obitelji koje imaju djecu s teškoćama s područja Zapadnohercegovačke Županije. O svemu tome, kao i o svom pozivu socijalnog radnika Karačić je govorio za emisiju Put srca.

Početak djelovanja

Dom Marija naša nada nastao je kao odgovor na potrebe roditelja djece s poteškoćama. Čovjek koji je pokrenuo i održao cijelu ovu priču je fra Jozo Zovko. Dom je krenuo s radom 2004. godine kao plod suradnje: Udruge „Mir i dobro“ iz Italije, Fondacije “Don Carlo Gnocchi”, Udruge „Međunarodno kumstvo Djetetu Herceg Bosne“ iz Širokog Brijega, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Nada“ iz Širokog Brijega i Općine Široki Brijeg. Početkom mjeseca rujna proslavili smo 18 godina postojanja. Misija Doma je pružanje pomoći i podrške djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Tijekom godina nastojali smo odgovoriti na potrebe lokalne zajednice tako da smo širili svoje usluge. Uz dnevni i ambulantni tretman, koji su tu od početka uveli smo i neurorazvojni tretman 2010 godine i radionicu za radnu terapiju mladih odraslih osoba 2012. Korisnici usluge dnevnog boravka iz Posušja i Gruda imaju osiguran i svakodnevni prijevoz u oba smjera. U samom početku usluge Doma koristilo je 31 dijete. Danas, 18 godina kasnije imamo oko 150 redovnih korisnika usluga. Mislim da u prilog potrebitosti jedne ovakve ustanove dovoljno govori podatak da smo u ovih 18 godina otvorili preko 1400 medicinskih kartona.

Trenutne aktivnosti doma

U ovom trenutku Dom pruža uslugu dnevnog i poludnevnog boravka. Dnevni boravak je počinje u 8 sati i traje do 16 sati. U tijeku boravka korisnici imaju osiguran obrok, indvidiualne i grupne tretmane i aktivnosti te odmor. Poludnevni boravak traje od 8 do 12 sati i on je predviđen za djecu do navršenih 8 godina. Ambulantni tretman namjenjen je djeci od 3 do 14 godina s kombiniranim poteškoćama. A neurorazvojni tretman za bebe do dvije godine. Ambulantni i neurorazvojni tretman traju 50 minuta i uključuju individualni rad terapeuta s djetetom i savjetovanje roditelja. Od stručnog kadra imamo radne terapeute, fizioterapeute, logopeda, edukacijske rehabilitatore te odgojitelje i svi oni uz svoju primarnu struku imaju završene dodatne edukacije kao što su bobath terapija, senzorna terapija, Bowen tehnika, PECS itd.

Najveći problem financije

Najveći problem u funkcioniranju Doma kroz sve ove godine su sasvim sigurno financije. Ali evo Bogu hvala svaki put do sada smo prebrodili krize koje su nastajale i vjerujemo da će tako biti i ubuduće, naravno prvenstveno se nadajući da do krize neće uopće doći. Dom se inače financira iz različitih izvora i ovim putem bih se zahvalio svim našim donatorima na podršci. Od naših osnivača preko županije i gospodarstvenika pa sve do naših sugrađana i roditelja koji koriste usluge. Svi oni zajedno čine jednu cjelinu bez koje sigurno ne bi opstali.

Rad na novim projektima

Još od samog osnutka nastojimo da sve one troškove koje imamo, a koje se ne odnose na redovne troškove: znači oprema, izgradnja, obnova, edukacije i slično pokrijemo preko projektnih prijedloga i prijava na javne pozive. Pa smo tako dosad surađivali sa Uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Federalnim ministarstvom obrazovanja, Raiffeisen bankom itd. U posljednje vrijeme smo više fokusirani na obnovu prostora jer je ipak prošlo 18 godina od izgradnje. Tako smo radili na obnovi vanjskih otvora, krečenju prostorija, izgradnji natkrivenog prilaza za roditelje, a posljednji projekt koji je još uvijek aktualan odnosi se na klimatizaciju prostorija. Ovaj projekt provodimo u suradnji sa domom sv. Ana iz Vinkovaca, a cijelu priču financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Primarni motiv nam je bio ogromno poskupljenje goriva koje mi inače koristimo za grijanje. Tako da smo ovim projektom vjerujem značajno smanjili troškove grijanja za zimski period, ali isto tako i olakšali boravak i rad u domu tijekom ljetnog perioda i velikih vrućina.

Pored ovog projekta klimatizacije prostorija, radimo na projektu obnove dječjeg igrališta koje se nalazi u sklopu ustanove, a koje je nažalost dotrajalo i više se ne može koristiti. Također, razmatramo mogućnosti za educiranje osoblja i uvođenje nekih novih usluga, ali to je još u ranoj fazi pa ne bih ulazio u detalje dok cijela priča ne dobije jasne obrise.

Rad s osobama s poteškoćama

Poručio bih svima koji mogu da se uključe u bilo kakav oblik rada s osobama s poteškoćama jer će tako najlakše shvatiti koliko je malo ustvari potrebno da bi čovjek bio sretan u životu.

Više o samooj Ustanovi možete pronaći na njihovim službenim stranicama: www.marijanasanada.com

Paula Tomić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne