Marko i Ana: Gospodin nas je sa svakim djetetom obilno obdario i nanovo ohrabrio

Radujemo se kada u Oazi života možemo ugostiti obitelj. Zato smo se obradovali mladim i lijepim supružnicima iz Zagreba Marku (36) i Ani (34) kada su nam došli sa svoje petero djece: Toma (8,5), Jana (5), Josip (3,5) te Nikola i Tadej (11 mjeseci).

„Naše smo putovanje u Međugorje planirali dugo. Prije dvije godine imali smo rezerviran smještaj, ali smo ga morali otkazati jer sam u početku trudnoće našim blizancima završila u zadarskoj bolnici. Nakon tog izazovnog razdoblja došli smo zahvaliti Gospi u Međugorje“ rekla nam je Ana.

Iako je Marko odgojen u katoličkoj obitelji i u Međugorje dolazio kao dječačić reći će „Ana je od početka u vjeri, a ja sam za vrijeme studija doživio obraćenje“. Ana dodaje „Moja je župa bila moj drugi dom, ondje sam se formirala i kao dijete i kao djevojka“.

Ispričala nam je kako su se upoznali na jednom Planinarskom križnom putu. Hodali su tri godine u čistoći, što je Marku bilo neobično, ali ipak radosno. Molili su na tu nakanu da do braka dođu čisti. „Nekako smo tu intimu ostavili za brak. Sada znamo da je to Božji dar. Danas je veliki problem što mladi ljudi ne znaju što je predbračna čistoća“ rekla je Ana i dodala kako su oboje s ulaskom u brak željeli veću obitelj i prepustili su se Božjoj volji. „Nije lako. Nailazimo na velike borbe, na teškoće u životu s puno djece, ali vidimo i velike blagoslove kroz svakoga od njih. Jednostavno otvoreni smo životu, ali onako razborito, kao što je rekao papa Ivan Pavao II. – odgovorno smo prihvatili svoje roditeljstvo i s odgovornošću i prirodno planiramo svoju obitelj“ kazala je Ana.

Marko je u razdoblju promjene posla što su iskoristili za dolazak u Međugorje. A došli su zahvaliti i za kuću koju su kupili prije dva mjeseca te više nisu u stanu od 60 kvadrata.

Svakodnevicu u brojnoj obitelji opisuju kao borbu: „Ponavljanje jednih te istih obrazaca svakodnevno“. Redovito odlaze u crkvu, a djecu su jako pozorna i poslušan što su uočili i vjernici u međugorskoj crkvi. „Počeli smo primjenjivati model koji nam odgovara. Naime u crkvi biramo mjesto što bliže oltaru da djeca vide što se događa, da vide što svećenik radi. I vidimo da im to pomaže u praćenju svete mise. Toma već počinje ministrirati i zastajao je pored dućana u Međugorju u kojima se prodaje misno posuđe kazujući nam naziv svakog predmeta“ govori Ana.

Marko dodaje „Potrebno je da djeca poznaju svoje granice. Tada ne idu dalje od toga“. I poručuje: „Mi smo svjedoci tomu da nas je Gospodin sa svakim djetetom obilno obdario imali smo i strahove, i financijske, ali nas je Gospodin svaki put nanovo ohrabrio tako da smo željeli imati još djece i zahvaliti na tom daru Gospodinu.“ A Ana poručuje: „Samo hrabro. Brak je odluka i jedna predivna stvar. Brak je i borba, ali ako je u Gospodinu onda je sve puno lakše“.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne