Matea Brekalo za Put srca: Imamo pune ruke posla, ideja i planova

Matea Brekalo, v.d. ravnateljice ustanove Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ Čitluk povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca, gostovala je u emisiji Put srca na Radiopostaji Mir Međugorje u kojoj je donijela presjek svega onoga što je do sada ostvareno u spomenutoj Ustanovi, trenutne aktivnosti Ustanove koja nudi besplatne tretmane za oko 80-tak djece te buduće planove. Najavila je i kao poseban događaj kojim će se obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom otvaranje senzornog parka oko njihove Ustanove u Potpolju.

Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ koja se nalazi u Potpolju, općina Čitluk izgradila je Humanitarna udruga „Sveti Josip radnik“ iz Chicaga i darovala je Općini Čitluk koja je tako postala osnivač ove javne ustanove. Ustanova je namijenjena za obavljanje skrbi, stručnih i drugih poslova za potrebe djece, mladih i odraslih osoba s teškoćama u razvoju općine Čitluk i šire zajednice.

Matea, već ste gostovali u našim emisijama, ali u ulozi odgajatelja za djecu u udruzi Susret koja i sada boravi u jednom dijelu vaše ustanove. Kako Vas je to iskustvo pripremilo za ulogu koju danas obnašate?

Prije svega rekla bih da moj rad i djelovanje u Udruzi Susret i provedeno vrijeme sa djecom Udruge Susret mene kao osobu je učinilo sretnijom i zadovoljnijom, mogla bih reći i zahvalnijom jer uz njih sam naučila da prava radost dolazi iz ljubavi dijeleći je s drugima i da ona postaje veća, jer boraveći u Udruzi Susret upoznala sam različite ljude koji su obogatili moj život i gledanje naprave vrijednosti. Uvijek sam se trudila i zalagala za rad i marljivost, a posebice odgovornost prema svemu što činimo. Ja vjerujem da se to prepoznalo i sad sam tu gdje jesam. Zahvalna na pruženoj prilici da vodim jedan ovako važnu i vrijednu Ustanovu kao što je Sveti Josip Radnik.

Od listopada 2021. radite u Ustanovi ‘Sveti Josip Radnik’, kako su se otvarale pojedine službe, aktivnosti?

Prošle godine u listopadu sam preuzela dužnosti v.d. ravnatelja Ustanove Sveti Josip Radnik. Na samom početku krenuli smo sa registracijom i pribavljanju potrebne papirologije potrebne za rad Ustanove. Privremeni članovi upravnog vijeća Ustanove pripremili su potrebne pravilnike i statut i za sve smo dobili suglasnost Općinskog vijeća i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi. Poslije registracije došlo je do opremanje kabineta. Mogu reći da su kolege iz Rehabilitacijskog centra Ljubuški uvelike pomogli i olakšali samo pripremu popisa opreme koja se trebala naručiti za našu Ustanovu. Zahvaljujući angažiranosti našeg Načelnika preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH novac se osigurao i za nepuna četiri mjeseca naši kabineti su bili opremljeni suvremenom opremom. Na taj način se opremio kabinet logopeda. Edukacijskog rehabilitatora, kabinet fizioterapeuta, za fizikalnu terapiju, senzorna soba, kabinet socijalnog radnika, psihologa, sale za sastanke  i radionicu, a nešto ranije se bila opremila blagovaonica i kuhinja

U svim kabinetima rade sposobni stručni kadar što uključuje; logopeda, edukacijskog rehabilitatora, bobath terapeuta, senzornog terapeuta, socijalnog radnika. Također dobro je spomenuti da imamo četvero pripravnika koji isto zanimanja logopedije i edukacijske rehabilitacije te svakodnevno su uključeni u individualni rada i rad u grupama.

Koje usluge Ustanova trenutno pruža djeci i koliko je korisnika?

U našoj Ustanovi utemeljeno je i stručno tijelo za procjenu, praćenje i upućivanje djece prema Međunarodnoj klasifikaciji funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja (MKF model). Ovim novim medicinsko – socijalnim pristupom stavlja se naglasak na djetetove mogućnosti, sposobnosti, interese i čimbenike okruženja, ne zanemarujući pri tome razvojne specifičnosti te se planira podrška koja će dovesti do više razine uključenosti djeteta i obitelji u društvo. Trenutno je uključeno 72 djece koji koriste usluge naše Ustanove, tu imamo djecu iz naše Općine, jedan dio djece iz Čapljine i Mostara.

Imali ste i već neke hvalevrijedne edukacije, obilježavanja…

U mjesecu listopadu imali smo obilježavanje Svjetskog dana Cerebralne paralize gdje su predavači bile dr. Nedjeljka Zrno, prof. rehabilitator Tatjana Vasilj Zelić a iz kuta roditeljstva govorila je mama Marijana Ostojić. Posebno okupljene je razveselilo recitiranje djevojčice Ene koja je došla u pratnji svoje majke i asistentice iz Mostara.

Također u mjesecu listopadu smo imali radionice poezije za Međunarodni dan knjižnice u kojoj su sudjelovali učenici S.Š.fra Slavka Barbarića i korisnici naše Ustanove. Cilj je bio upoznati učenike sa knjigama koje im se nude, zainteresirati ih uza čitanje te zajedno kroz rad s djecom sa teškoćama pokazati da poeziju i knjige svi čitamo i razumijemo na svoj način. Inače fra Goran Azinović naš prijatelj je realizirao projekt da Ustanova nudi knjižnicu koja nosi ime Ivan Pavao II. U koju su svi dobro došli da posude knjigu za čitat.

Sad u mjesecu studenom smo obilježavali Svjetska dan prijevremeno rođene djece za koje je predavač bila prof. dr. Darinka Šumunović Glamuzina. Predavanje se održalo za sve stručnjake različitih profila.

Prosinac je poseban mjesec što bih rekla mjesec ljubavi i radosti, pomaganja i darivanja tako da ove godine obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ćemo obilježit otvaranjem Senzornog parka u dvorištu Ustanove Sveti Josip Radnik.

Koji su Vaši planovi za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca?

Projekt Izgradnja senzornog parka je zajednički plod rada Udruge Susret  i Ustanove Sveti Josip Radnik. Udruga je putem svojih aktivnosti i uz pomoć svojih donatora osigurala sredstva a Ustanova Sveti Josip radnik preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi dala svoj doprinos, dok je Općina Čitluk najveći donator ovog projekta. Izgradnjom senzornog parka doprinijelo se razvijanju senzorne integracije kod djece da budu spretnija, smirenija, koncentriranija te u konačnici zadovoljnija i sretnija. Odgajateljima i terapeutima se omogućava veća kreativnost u izvođenju radnih aktivnosti i postizanju cilja napretka za svako dijete. Boravak u senzornom parku doprinijet će kvalitetnije provedenom slobodnom vremenu za djecu i njihove roditelje dok čekaju invidualne terapije. Također povodom obilježavanja Međunarodnog dana OSI u tijeku imamo i realizaciju projekta Kreativni osmjeh- Art terapija za koju je moderator umjetnik Vilim Perić, a na čijim radionicama sudjeluju  djeca i korisnici Ustanove i Udruge Susret.

Do kraja ove godine realiziramo također i projekt „I ja želim biti dio socijalnog poduzetništva“ čiji je nositelj Ustanova Sveti Josip Radnik u partnerstvu sa Udrugom Susret, a kojeg financira Unicef. Pomoću ovog projekta smo opremili jednu radionicu za izradu suvenira, sublimacijskih šalica, privjesaka, i slično. Svakodnevno su uključeni korisnici u radionicu gdje trenutno pripremaju dekorativne božićne stvari za nadolazeće blagdane.

Kako nam se bliži kraj ove godine za koju ja mogu reći da je bila sretna, blagoslovljena i uspješna kako za mene osobno tako i za sve okupljene oko Ustanove Sveti Josip Radnik, čije je osnivanje i rad mnogim obiteljima olakšalo svakodnevne obaveze, a dječici i korisnicima postale dostupnije individualne terapije, te se poboljšao njihov razvoj i potrebe bile zadovoljene. Valja spomenuti da su terapije potpuno besplatne, zahvaljujući Općini Čitluk i Hercegovačko neretvanskoj županiji.

Za slijedeću godinu imamo plan održivosti, rada i uspjeha, dok aktivnosti obilježavanje određenih datuma uz stručne predavače su predviđene kalendarski rasporedom.

Paula Tomić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne