Mladen Vasilj nakon Puta svetog Jakova: Ponovit ću hodočašće u Santiago

Camino de Santiago – Put svetog Jakova – hodočašće je kojim se iz raznih pravaca, raznim rutama, dolazi do Santiaga de Compostele, grada u kojemu se nalazi katedrala svetog Jakova koja čuva moći sv. Jakova starijeg, jednog od Kristovih apostola. To važno hodočasničko mjesto iz srednjeg vijeka ne gubi na svojoj atraktivnosti ni danas. Nije neobično da tamo sve više hodočaste i ljudi iz naših krajeva. Tako se na hodočašće nedavno odlučio i Mladen Vasilj, župljanin župe sv. Jakova iz Međugorja.

Gostujući u programu Radiopostaje Mir Međugorje kazao je kako je odavno razmišljao o hodočašću. Razne su se okolnosti poklopile da na njega pođe sada.

”Čuo sam za ovo hodočašće i prije, a i našu župu povezuje sv. Jakov kao i Santiago. Kroz razgovor s drugim župljanima koji su bili na putovanju zainteresirao sam se da i sam pođem”, rekao je Mladen dodajući da, iako je sada teže vrijeme za putovanja, za njega ipak bilo pravo vrijeme.

Potrebno je pripremiti se fizički, no ipak je bitnija jaka volja svaki dan pješačiti i stići do cilja.

Mladen je 7. listopada krenuo zrakoplovom u Rim, potom za Lourdes gdje je prenoćio te se ujutro, nakon mise, vlakom uputio na start Camino Francésa u Saint-Jean-Pied-de-Port u francuskim Pirinejima gdje je stigao navečer.  Prijavio se u prenoćište i tako je počeo put od 30 dana pješačenja.

”Na početku je malo teško, ne smijete misliti o cilju jer je predaleko, tako da treba ići dan po dan, ne misliti puno unaprijed. Bilo je, naravno, i teških dana, imao sam na jednome dijelu puta problema s koljenima i teško sam hodao, no ni u jednom trenutku nisam se pokolebao niti razmišljao o odustajanju. Pješačenje sam završio 7. studenoga. Dođete u Santiago i u tom trenutku niste ni svjesni da ste zapravo stigli na cilj. Osjećaj je predivan!”, priča Mladen prema čijem je iskustvu, najbolje na put poći sam jer je to ”dobra prilika promišljati o životu”.

Hodočašće bi preporučio svakome. I sam se namjerava ponovno vratiti.

”Rekao sam da ću se vratiti. Ipak, jer ne volim ponavljati iste stvari, sljedećeg bih puta išao nekom drugom rutom, možda portugalskom”, kazao je Mladen Vasilj, a cijeli razgovor s njim poslušajte u audiozapisu.

Tekst: Milka Rozić
Foto: Privatni album Mladena Vasilja

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne