Nadbiskup Vukšić predvodio Misno slavlje u okviru obljetnice akcije ‘Lipanjske zore’

U vojarni “Stanislav Baja Kraljević” kod Mostara, u utorak 11. lipnja, nadbiskup Tomo Vukšić predvodio je Misno slavlje i blagoslovio spomenik „Zore slobode“ u okviru 32. obljetnice akcije „Lipanjske zore“, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Program je započeo intoniranjem himne BiH koju je izveo orkestar Oružanih snaga BiH, a zatim je himnu Republike Hrvatske izvela sopranistica Lucija Zovko.

Uslijedilo je podizanje zastave HVO-a na jarbol koju su uz budnicu klape ERO podigli zapovjednici Marijo Tica, Žarko Vrljić, Boško Papić i Dražen Obradović.

Svečanost je okupila brojne branitelje pripadnike HVO-a i Hrvatskih snaga te ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i umrlih branitelja, osobe iz političkog i javnog života, a na događaju je bio nazočan i vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Nakon obraćanja autora spomenika Zore slobode, hrvatskog kipara akademika prof. Kuzme Kovačića, Himnu slobodi izveo je don Dragan Filipović s orkestrom, a zatim je mons. Vukšić blagoslovio spomenik.

Potom je vrhbosanski nadbiskup u kapeli Sv. Ivana Krstitelja predvodio misno slavlje uz koncelebraciju vojnog kapelana don Tomislava Rajiča i ispovjednika u župi Gorica-Sovići fra Vinka Mikulića.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić progovorio je o važnosti sjećanja, odnosno zahvalna sjećanja na one koji su prije nekoliko desetljeća prolazili ovim svijetom u hodu za slobodu. Poistovjetio je to sjećanje sa sjećanjem Crkve koje uključuje ono ljudsko, ali nadograđuje ga duhovnom dimenzijom zaslužnih likova koja onda postaje nadahnuće svim drugim zaslužnicima, a osobito onima koji to još uvijek nisu.

Osvrćući se na svetopisamska čitanja, istaknuo je kako je u povijesti Crkve jedan od tih zaslužnika i Sv. Barnaba kojeg se Crkva spominje upravo 11. lipnja.

„Sv. Barnaba – najbliži suradnik Sv. Pavla, prigrlio je Isusovu vjeru i krenuo u naviještanje Riječi Božje. Bio je čestit čovjek, pun duha i vjere. Bio je darežljiv, sve je stavio u službu naviještanja Evanđelja. Na kraju je osuđen na smrt kamenovanjem. Iz ove ispripovijedane povijesti, izvlačimo osnovnu misao o čestitu čovjeku. I, dok se sjećamo pokojne braće i sestara, vjerujemo da su to bile čestite osobe, ljudi puni duha i vjere, u slobodi, pravdi, u želji da bude bolja budućnost. Vjerujemo i da su bili pobožni, a znamo da su bili darežljivi jer su položili svoje živote. To ih pretvara u najveće darovatelje jer se više od toga i ne može dati“, posvijestio je mons. Vukšić, na kraju potaknuvši na molitvu da Sv. Barnaba svojim zagovorom kod dragog Boga „izmoli milost otvorenih nebeskih vrata za svu našu pokojnu braću i sestre, i neka izmoli blagoslov za nas kako bismo se pretvorili u čestite muževe i žene, pune duha i vjere, jer ćemo samo tako biti svjedoci Isusova radosna Evanđelja“.

Nakon sv. mise u krugu vojarne Stanislav Baja Kraljević upriličeno je druženje uz zajednički ručak. (kta)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne