Nova izdanja Kršćanske sadašnjosti predstavljena u emisiji Tolle lege

Na policama knjižara izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost ove se jeseni može vidjeti nekoliko zanimljivih noviteta, a neke od njih predstavili smo i u ovotjednoj emisiji Tolle lege.

Prošloga tjedna objavljena je jedinstvena biografska knjiga pape Franje pod naslovom „Život. Moja povijest u Povijesti.“  Riječ je o ekskluzivnoj knjizi koja je odjeknula svijetom donoseći priču o životu pape Franje u kontekstu događaja koji su obilježili čovječanstvo u posljednjih osamdeset godina.

„Knjiga je to koja je nastala upravo iz namjere da se ispripovijeda povijest putem Povijesti, najvažnije činjenice 20. stoljeća i prvih desetljeća trećega tisućljeća preko posebnoga svjedoka, a to je papa Franjo. Papa je bio vrlo pristupačan i pristao je prepričati svoj život govoreći o događajima koji su obilježili čovječanstvo“, istaknula je u emisiji Tolle lege Tihana Pšenko Miloš iz Kršćanske sadašnjosti. Životopis je ugledao svjetlo dana nakon niza razgovora koje je sa Svetim Ocem vodio vatikanist televizijske grupe Mediaset Fabio Marchese Ragona koji prati Papu pri nekoliko talijanskih televizijskih dnevnika.

Druga knjiga koju smo predstavili u emisiji je knjiga „Suočiti se s reformama u Crkvi. Kršćanin i svijet“ autora Stjepana Balobana. Radi se zapravo o zbirci tekstova koji su izvorno objavljeni u kršćanskoj obiteljskoj reviji “Kana” u kojoj prof. Baloban ima svoju redovitu kolumnu u kojoj donosi rasprave i promišljanja o različitim aspektima crkvenog života, uključujući nužnost reformi koje proizlaze iz središnjeg i poslanja Crkve – a to je evangelizacija. Baloban pažljivo istražuje kako pozitivne tako i negativne promjene koje su zahvatile Crkvu, s posebnim naglaskom na potrebu prilagodbe Crkve suvremenom čovjeku koji se sve više udaljava ne samo od Crkve nego i od Boga i religije kao takve.

Osim o knjigama u kojima se obrađuju aktualne teme, u emisiji smo predstavili i jednu koja nas je vratila u biblijska vremena. Riječ je o knjizi zanimljivog naslovaa „Što je Isus jeo?“ autorice Slavice Dodig. Okosnica prehrane u Isusovo vrijeme bila su jednostavna vegetarijanska jela, s povremenim dodatkom mesa – uglavnom u svečanijim prilikama“, piše autorica Slavica Dodig u knjizi Što je Isus jeo, navodeći i niz konkretnih namirnica koje su se koristile (kao na primjer žitarice ječam, pir, pšenica, mahunarke leća, slanutak, grašak, začinsko bilje, razno voće i povrće, plodovi stabala poput masline, meso, mliječni proizvodi), opisujući način pripreme i niz ostalih zanimljivosti pa tako ćete na zadnjim stranicama ove knjige pronaći i Malu biblijsku kuharicu. Kako ne bih previše otkrila zbog onih koji će poželjeti zaviriti u ovu knjigu, preporučujem ju, evo, kao jesensko štivo, istaknula je Tihana u emisiji.

U kolovozu je obilježena obljetnica smrti fra Bonaventure Dude, a upravo je tih dana Kršćanska sadašnjost objavila i jednu knjigu o njemu, pod zanimljivim naslovom Fra Bonaventura u raju. Autor ove knjige je fra Bernardin Robert  Škunca.

Osim knjiga, ovih se dana na stranicama i društvenim mrežama Kršćanske sadašnjosti može vidjeti i predstavljanje aplikacije e-Časoslov.

„U Godini molitve u kojoj se trenutačno nalazimo želja nam je podsjetiti vjernike, i klerike i laike, da se službenu liturgijsku molitvu Crkve Časoslov može moliti bilo kada i bilo gdje na mobilnom uređaju upravo uz pomoć aplikacije eČasoslov, istaknula je u emisiji naša gošća Tihana Pšenko Miloš. Na kraju emisiji slušateljima smo darovali dvije knjige: Što je Isus jeo?“ i Suočiti se s reformama u Crkvi.

Cijela emisija dostupna je na našem YouTube kanalu.

Vedrana Vidović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne