Novim zakonom Zapadnohercegovačka županija pomaže obitelji s više djece

U prva četiri mjeseca ove godine u Zapadnohercegovačkoj županiji (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) rođeno je 180 djece, a umrlo je 378 ljudi. Nije mali ni broj onih koji su napustili svoja ognjišta i odselili. Vlada Zapadnohercegovačke županije stoga je danas na sjednici predstavila Zakon o zaštiti obitelji s djecom. Najvažnija točka ovoga Zakona je ta da će se u ovoj županiji za svako treće i sljedeće dijete izdvajati po 500 KM do sedme godine djetetova života.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić govoreći o populacijskim trendovima kazao je da od 27 zemalja Europske unije samo njih 17 nema negativne trendove, posebno se osvrnuvši na ove brojke u svojoj županiji.

”Kada čujete taj podatak onda se svi mi moramo zapitati kamo vode ti trendovi. Svi znamo da bez ljudi nema ni politike, ni gospodarstva… Nema ni života! Takvi depopulacijski procesi dovode do krize koja se ne smije promatrati skrštenih ruku. Stoga smo odlučili da onim roditeljima koji žele imati više djeca dodatno kao Vlada iz proračuna izdvojimo sredstva kako djeca ne bi bila teret, nego sreća u tim obiteljima. Svačiji je izbor hoće li i koliko imati djece, ali oni koji žele imati više djece, ne smije im biti razlog odlazak vani da bi prehranili djecu, što se često spominje. Ovim zakonom predvidjeli smo pomoć za takve obitelji”, kazao je predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Ovaj novi Zakon Vlada će uputiti na izglasavanje Skupštini Zapadnohercegovačke županije te očekuju kako će on već za dva dana, u petak, biti i usvojen, a 1. rujna ove godine bi se počeo i primjenjivati. Najavio je to, predstavljajući ovaj novi zakon ministar zdravstva rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije Tomislav Pejić.

”Ova mjera vrijedit će za obitelji koje imaju prebivalište na području Zapadnohercegovačke županije više od tri godine. Nadam se da će Skupština prepoznati važnost i potvrditi ovo što je Vlada jednoglasno usvojila te da ćemo od 1. rujna primjenjivati novi zakon tako da će se preko Centra za socijalni raditi podnositi zahtjevi te će se oni obrađivati i dostavljati u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Nakon toga ćemo rješenje upućivati u Ministarstvo financija koje će uplaćivati te iznose na račune osoba koje su predale taj zahtjev.

Mislim da će ova mjera biti mjerljiva i nadam se da ćemo u sljedećem razdoblju imati slatke brige oko osiguranja i povećanja sredstava te da će se natalitet na području naše županije povećati. U ovom trenutku ne trebamo problematizirati i politizirati ovakvu mjeru jer nam je svima u zajedničkom interesu da nas više ima na području ove županije, a i u svim ostalim županijama”, kazao je Pejić, dodajući kako će se ovaj novi Zakon primjenjivati i na već rođenu djecu, koja nisu napunila sedam godina života, a pojasnio je i uvjete naglašavajući kako će kriteriji postojati, a jedan od njih je de je obitelj prijavljena na području Zapadnohercegovačke županije najmanje tri godine te da se o socijalnim kriterijima za tu djecu, odnosno obitelji nije razmišljalo.

Prema sadašnjim izračunima Vlade Zapadnohercegovačke županije za ovu stavku do kraja godine planirano je tri milijuna i 300 tisuća maraka, dok će se sljedeće godine izdvajati čak deset posto županijskog proračuna, ali Ćosić naglašava kako taj novac neće doći u pitanje.

”Mi smo radili projekcije temeljem podataka iz proteklih godina prema kojima se u našoj županiji treće djece rodi između 150 i 155, četvrte oko 40 i tako dalje… Temeljem tih podataka smo napravili projekciju da godišnje po ovom zakonu moramo izdvojiti od devet do deset milijuna maraka i prva reakcija je: Je li to previše, hoćete li to moći to osigurati? Ako je naš proračun sto milijuna maraka, zašto samo za ovih deset milijuna maraka postavljamo pitanje hoćemo li ih moći osigurati”, upitao se Ćosić, a onda na kraju i zaključio kako novac za ovu pronatalitetnu mjeru neće doći u pitanje.

”Prije će u pitanje doći neke druge proračunske stavke, nego ovih deset milijuna maraka predviđenih za pomoć obiteljima s troje ili više djece. To neće doći u pitanje, zato je to i regulirano zakonom, a ne nekom odlukom, koja bi mogla doći u pitanje danas, sutra političkom odlukom neke strukture vlasti”, kazao je Ćosić.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne