Oaza života – Djeca i Internet – trebamo li brinuti?

O temi Djeca i Internet – trebamo li brinuti, s posebnim naglaskom na razvijanje kritičkog razmišljanja u Oazi života, emisiji obiteljskih tema Radiopostaje Mir Međugorje, 26. siječnja 2023. govorila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, interaktivna psihoterapeutkinja za djecu, adolescente i odrasle, stalna sudska vještakinja. Ista je stručnjakinja tjedan ranije govorila o temi Granice u odgoju – što umjesto batina, prema programu online predavanja za obitelji koja je organizirao Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

„Sve češće mi dolaze roditelji s pitanjima trebaju li brinuti, koliko je normalno da dijete bude pred ekranima, kada je dijete ovisno te na koji se način postaviti prema cijeloj toj priči“ kazala je prof. Buljan Flander.

Na temelju brojnih znanstvenih istraživanja, koja je provela sa suradnicima, navela je kako djeca nemaju ama baš nikakve koristi od bilo kojeg malog ekrana. Apelirala je – Omogućite djeci besplatne slobodne aktivnosti, nakon što je podsjetila na vremena kada su brojne kulturne, sportske i druge aktivnosti u školama bile besplatne.

„Istraživanja iz 2013. i 2019. godine pokazala su 95% školske djece i mladeži koja svakodnevno provode više od 3 sata na facebooku i raznim društvenim mrežama kažu da bi radije provodili vrijeme  u nekoj slobodnoj društvenoj aktivnosti ili u druženju s prijateljima. Znači mi smo ti koji smo im ponudili virtualno igralište, mi smo ti koji smo im ponudili igrice, tablete, mobitele, a nismo im ponudili druge sadržaje koje bi oni radije imali nego bili na mobitelu. A danas ćemo reći – kakvi su nam mladi, stalno su na mobitelu. Kakvi smo mi? Pogledajmo subotom ili nedjeljom, kada su obitelji vani na objedu, kako se ponaša obitelj za stolom. Mama je na svom mobitelu, tata na svom i djeca svaki na svom mobitelu. U vrijeme kada bi trebali dijeliti emocije, iskustva, neke svoje stavove. Isto je i u čekaonicama gdje roditelji dolaze  s djecom. Dakle mi smo ti koji smo to djeci ponudili. Nisu krivi samo roditelji nego cijelo društvo koje ne nudi djeci druge sadržaje. Kad ih ponudimo, jamčim da će djeca uživati i u tim drugim sadržajima“, kazala je prof. Buljan Flander, a govorila je na temelju svjetskih istraživanja o objavljivanju fotografija i drugih podataka na internetu. Spomenula je i razmjenu golišavih fotografija tzv. seksing.

„Roditelji, isto tako i profesori, misle da to njihova djeca ne rade i da im se to neće dogoditi. I nitko ih ne uči da 97% takvih sadržaja istog trenutka biva proslijeđeno dalje. Jako je važno da o tome s njima razgovaramo“, kazala je i navela primjere kako se to može učiniti i postići bliskost s djetetom. Govorila je i o Cyber nasilju (Cyberbullying), zlostavljanju putem interneta, zavođenju djeteta putem društvenih mreža i dodala kako bi u škole trebalo uvesti predmet Empatija.

„Djeca se bolje razumiju u tehnologiju, ali roditelji se bolje razumiju u život. Treba s djecom razgovarati, učiti ih kritičkom razmišljanju. To je jedino što danas možemo. Nećemo kontrolom puno postići nego razvijanjem povjerenja. Roditeljima je potrebna podrška. Zato su važna ovakva predavanja, emisije i slično. Roditelji čeznu za ovakvim informacijama, a mogu ih dobiti od nas stručnjaka koji provode istraživanja. I jako je važno da to podijelimo s roditeljima. Lako je napisati znanstveni rad. Ali što će mi znanstveni rad koji će biti nešto u akademskoj zajednici!? Važno je ove podatke podijeliti s roditeljima. I prevesti ih u život, u realan život, kako to pretvoriti u odgojne savjete za roditelje“ kazala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u Oazi života i složila se sa zaključkom kako će nas Gospodin, u onaj dan, pitati što smo napravili ili propustili napraviti za svoju djecu.

Emisiju Oaza života poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne