Obljetnica smrti humanitarke s. Muriel Geisler: ‘Prepoznala je znakove vremena’

Dana 21. srpnja 2020. godine u 96. godini preminula je sestra Muriel Geisler, velika humanitarka koja je ostavila ogromni trag u Hercegovini. Pokopana je na groblju Kovačica u Međugorju.

„Nakon 40 godina provedenih u zajednici, tražila sam dopuštenje za godinu dana dopusta. Jako me zanimalo što se događa u Međugorju, gdje sam došla 1991. kako bih provela tri mjeseca, izjavila je u jednom intervjuu za međugorski časopis Glasnik mira. Osjetila je poziv da se ponovno vrati u Međugorje. Poglavarica joj je dala dopuštenje s riječima: „Da, ali jednu godinu, sestro, samo jednu godinu!“, no ostala je 28 godina.

Tako je stigla u Međugorje iz SAD-a 1992. godine usred Domovinskog rata. U teškim ratnim godinama započinje njezino humanitarno djelovanje u Hercegovini. Pridružuje joj se Mary Walsh. Osnovana je Humanitarna udruga „Sveti Josip Radnik“ koja je isprva pomagala siromašnim i potrebitima, a ova udruga zaslužna je i za izgradnju Doma za starije i nemoćne i Hospicija u Ljubuškom, te Doma za starije i nemoćne osobe u Ravnom. Tu je i edukacijsko-rehabilitacijski centar „Sveti Josip radnik” u Potpolju. Danas, na drugu obljetnicu njezine smrti, njeni prijatelji i suradnici svetom misom u edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Sveti Josip Radnik” sjetili su se svoje dobročiniteljice, a s nama su i podijelili svoja sjećanja.

„U znak zahvale imamo misu u 11h gdje smo pozvali roditelje, djecu i prijatelje koji su prijatelji Centra kako bi zahvalili za njen život i rad, te djela milosrđa koja je ostavila i u Međugorju i u našem Centru koji je uistinu poseban jer je pružio djeci sve ono što su trebali. Naša su djeca išla u Mostar, Ljubuški i Čapljinu na terapije, pa i u Split, ali sada im je sve omogućeno u Čitluku. Jutros smo moja kolegica i ja odnijeli cvijeće i svijeće na groblje Kovačica na grob sestre Muriel. Bogu hvala što ju nam je poslao, što je tolike godine bila s nama i što je ostavila svoj doprinos i Međugorju i naročito ovoj djeci s poteškoćama u razvoju. Možda se ona s njima poistovjetila jer su i ova djeca blizu raja, to jest kada boraviš s njima tada osjećaš da je to posebna milost provoditi vrijeme s tom djecom. Vjerujem tako da je i sestra osjetila tu neku milost provoditi vrijeme s tom djecom i pružiti im ovakav jedan Centar”, kazala je Matea Brekalo, voditeljica Centra.

„Sestra Muriel je došla u Hercegovinu 1992. godine u najtežim danima za naš narod i osjetila je misiju i poziv da pomaže najpotrebitijima i najsiromašnijima. To se svodilo na dostavu hrane i najpotrebnijeg za preživljavanje nemoćnima i siromašnima za vrijeme rata. Tu je misiju nastavila i nakon rata, a 2000. godine joj se pridružila i Mary Walsh da joj pomaže u toj misiji. Njih dvije su zajedno osnovale ovu organizaciju „Sveti Josip Radnik” koja je za naš narod ovdje učinila grandiozne stvari. Nije tu samo stvar u samim objektima, koliko su one potakle promjenu mišljenja i neku novu kulturu. Jer prvi starački dom napravile su one, prvi hospicij napravile su one, a sada već polako vidimo da je tih staračkih domova sve više i više… Sestra Muriel je bila duhovni pokretač organizacije „Sveti Josip Radnik”, a Mary je više bila za tehničke stvari. Sestra je imala fantastičan ugled među hodočasnicima iz Irske, Kanade i SAD-a, tako da je masa donacija bilo radi njenoga ugleda. Ono što su one uradile, kada bi mi ovdje uradili 10% od onoga što su one, gdje bi nam bio kraj”, kazao nam je Ivan Sulić koji je bio dugogodišnji prijatelj i suradnik sestre Muriel.

Svetu misu u 11h u kapelici u Centru predslavio je fra Goran Azinović koji je za naš program naglasio kako mi često kada pomažemo tada pomažemo svojim bližnjima, a da je sestra Muriel primjer Isusove poruke kako treba drugima pomoći, ne samo bližnjima.

„Ovo je ono što na kraju ostaje iza nas, ta dobrota koju smo posijali. Tko čuva svoj život izgubit će ga, tko ga daruje imat će ga. Njena uspomena uvijek će živjeti i kroz ovu svetu misu i u srcima djece koja će im biti upamćena kao ona koja im je dala dom. Uistinu dom. Jer kad pogledate ove prostorije možda bih se i u Europi netko postidio. Ovo je nešto prelijepo i hvala joj od srca što nam je ovo darovala”, kazao je fra Goran Azinović prije slavljenja svete mise u kojoj je više puta naglasio kako je sestra Muriel sve ovo činila jer je čitala znakove vremena i prepoznala Isusa u svojoj ovoj djeci. Cijeli prilog poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne