Okrugli stol povodom 200. obljetnice rođenja fra Grge Martića

U Mostaru je u utorak održan okrugli stol u povodu 200. obljetnice rođenja fra Grge Martića na kojemu je pobliže predstavljen lik i djelo ovoga velikana.

”Ovakvi skupovi omogućavaju i prilika su reći nešto više o značajnicima naroda. Grga je velikan, ponos Crkve i naroda i za takve zaslužnike treba organizirati sjećanje te ih obasjavati novom svjetlošću. O njemu se dosta zna, ali dosta toga i ne zna te se o njemu treba mnogo toga otkrivati” rekao je predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH) Mladen Bevanda, dodavši kako je fra Grga Martić “bio glavna ličnost, glavni pisac njegove epohe”.

Kako kaže, fra Grgo Martić je napisao preko stotinu tisuća stihova, zatim putopise te tisuću pisama korespondencije s tadašnjim značajnicima.

”On je prvi koji je biran za počasnog člana HAZU-a u Zagrebu. Mnogi su rekli da je on iznimna osoba, govorio je šest-sedam jezika. Svi su tražili njegovo društvo, a 20 godina je bio zastupnik pri turskoj vladi u Sarajevu gdje je štitio interese, ne samo katolika, već i drugih kršćana i muslimana koji su mu se obraćali” istaknuo je predsjednik HAZU-a BiH, a prenosi Hrvatski medijski servis.

Akademik Šimun Musa je također naglasio koliko je fra Grgo Martić bio važna osoba u hrvatskoj povijesti.

”Fra Grgo Martić je ponajveći hrvatski narodni preporoditelj u BiH. Uvijek je ostao vezan za rodnu Hercegovinu, ali je čitav život boravio u Bosni i sukladno tome se ponašao radeći na vezivanju ljudi, krajeva i ideja” kazao je Musa.

Ustvrdio je kako je fra Grgo Martić bio ‘ilirac’ iz Hercegovine te pojasnio što znači ilirstvo?

”To je zaziv za južnoslavensku zajamnost ni Beču ni Pešti ni Carigradu, već da južni Slaveni pomažu jedni drugima i da svatko za sebe traži državotvornost na način kako je to dolikovalo 19. Stoljeću” pojasnio je akademik Musa.

Fra Grgo Martić je bio i književnik i preporoditelj, a Musa dodaje kako “njegovo književno djelo broji preko sto tisuća stihova većinom epske poezije, ali i proze i putopisa”.

”Mi ga spominjemo kao velikog preporoditelja, koji je tim idejama puno pomogao svom hrvatskom narodu u BiH. Nikada nije došao u iskušenje da se svađa ili da negativno reagira prema drugim narodima te je s njima bio u velikom prijateljstvu. Radi se o velikanu i preporoditelju, svjetskom čovjeku u diplomaciji i politici” zaključio je Musa.

Fra Grgo Martić je rođen u Rastovači kod Posušja 1822. godine i bio je hrvatski i bosanskohercegovački franjevac, sakupljač narodnih pjesama, pjesnik, preporodni književnik, kulturni i politički djelatnik.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne