Papa Franjo održao privatnu audijenciju za Vatrene i delegaciju HNS-a

U dvorani Pavla VI u Vatikanu održana je privatna audijencija kod Svetog Oca, pape Franje, za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza, predvođenu predsjednikom Marijanom Kustićem.

Papa Franjo obratio se hrvatskoj delegaciji prigodnim pozdravnim govorom, u kojem je između ostalog rekao:

“Dok vi igrate nogomet, momčad ste i imate čast predstavljati vaš narod. Upravo ovo “biti momčad” je aspekt u sportu koji volim naglasiti zato što je usporedba društvenog života, u različitim ambijentima u kojima se s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj. Zato vam hvala što dajete primjer kako biti momčad!”, poručio je papa Franjo.

Predsjednik Kustić darovao je Papi uokvireni dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem jedan i imenom Franjo na leđima te repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.

“Velika nam je čast što smo imali prigodu susresti se sa Svetim Ocem i hvala mu na blagoslovu i lijepim riječima koje nam je uputio. Ponosni smo što kroz nogomet imamo privilegiju predstavljati hrvatski narod. Vjerujem da je svijet upravo kroz našu nogometnu reprezentaciju upoznao Hrvate kao talentiranu, strastvenu i hrabru naciju kojoj su vjera u Boga te ljubav prema obitelji i domovini najvažnije vrijednosti. Slike naših igrača kako slave svoju vjeru u Boga u najvećim trenutcima hrvatskog nogometa obišle su svijet i pokazale koliko je vjera važna u životima naših igrača. Zbog toga nam je svima ovaj susret bio od neprocjenjive vrijednosti”, rekao je prvi čovjek krovne organizacije hrvatskog nogometa, Marijan Kustić, prenosi službena stranica Hrvatskog nogometnog saveza hns.family.

“Blagoslovljeni smo što smo imali priliku susresti se sa Svetim Ocem. Slogan naše reprezentacije je samo jedna riječ, a to je obitelj. Obiteljske vrijednosti temelj su svih naših uspjeha. Zajedništvo, jedinstvo, suradnja, poštovanje, podrška, prijateljstvo, ljubav i vjera: to je ono što ova reprezentacija predstavlja, promovira i živi iz dana u dan. Ovaj susret dodatno nas je inspirirao da nastavimo istim smjerom, dostojno predstavljati naš narod i domovinu.”, istaknuo je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić. Na kraju audijencije papa Franjo je u neformalnom obraćanju Vatrenima rekao i ovo:

“Na posljednjem Svjetskom prvenstvu bili ste treći, ovaj put budite prvi ili drugi!”.

Poslije audijencije, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško proveo je Vatrene i delegaciju HNS-a kroz Baziliku Svetog Petra, a zajednička molitva izgovorena je kod oltara Svetom Ivanu Pavlu II, kojoj je prethodilo zajedničko fotografiranje.

Zlatko Dalić na Mladifestu: Ne bojte se svjedočiti vjeru! Imajte svoj san i idite za njim

 

Papa Franjo: Važno je njegovati duhovne i ljudske vrline

Pozdravni govor Svetog Oca koji prenosimo u cijelosti:

“Drago mi je da vas mogu primiti i izraziti dobrodošlicu vama, vodstvu i igračima hrvatske nogometne reprezentacije. Na zadnjem Svjetskom prvenstvu osvojili ste treće mjesto: čestitam vam! Taj događaj, koji je zbog nekih razloga primio i mnoge kritike, ipak je potvrdio da je nogomet globalni fenomen, sposoban uključiti iznimno veliki broj ljudi te pokrenuti kolektivne osjećaje i emocije. To mogu i sam posvjedočiti jer dolazim iz zemlje gdje je sve ovo življeno na najsnažniji mogući način.

No, dok vi igrate nogomet, momčad ste i imate čast predstavljati vaš narod. Upravo ovo “biti momčad” je aspekt u sportu koji volim naglasiti zato što je usporedba društvenog života, u različitim ambijentima u kojima se s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj. Zato vam hvala što dajete primjer kako biti momčad!

Zatim, postoje tolike ostale vrijednosti koje su nam “u igri”: pomislimo samo na osjećaj časti, na prijateljstvo i bratsku kolegijalnost, na odanost i samokontrolu. Kad smo kod ovoga, ne zaboravite nikad da se navijači, a osobito mladi, ugledaju u vas: vaša uloga prelazi sportsko okruženje i postaje model ostvarenog života i uspjeha. Za vas je, zato, važno njegovati duhovne i ljudske vrline kako biste mogli biti uzoran primjer.

Dragi prijatelji, zahvaljujem vam na vašem posjetu i želim vam svako dobro u društvenom i sportskom zalaganju. Blagoslivljam vas i molim vas također da molite za mene”.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne