Pavičić u Susretu: Kardinal Kuharić volio je stisnuti gas i voziti do Rima. Bio je brži od svog vozača

Lijepo je čuti kada netko, osobito kolega u zvanju, kaže kako vjeruje određenom novinaru, kako zna da taj izvješćuje istinito i objektivno. Upravo je to u emisiji Susret 18. siječnja 2021. rekao Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista i suradnik Laudato televizije.

Osim tog osvrta na teške aktualne teme, Pavičića smo pitali i o knjigama koje je napisao ili je bio dio tima. Otkrio nam je prvi znak svetosti kardinala Stepinca opisan u knjizi „Tajna kardinalova vozača ili Kako sam u noći vidio dugu“. Radi se o zanimljivoj pojedinosti koju je saznao od Stjepana Kranjčeca, osobnog vozača zagrebačkih nadbiskupa Alojzija Stepinca, Franje Šepera i Franje Kuharića.

„Kranjčec je kad je umro kardinal Stepinac i kad nije bila mogućnost sprovoda u katedrali pa će biti u crkvi u Krašiću, cijeli dan prevozio delegacije, vijence… Zagreb-Krašić mu je bila stalna relacija. I druge ili prve noći, usred zimske noći, u veljači, vozeći se prema Krašiću vidio dugu. Rekao je – stao sam, izišao iz auta, potpuno svjestan, da se uvjeri svojim očima i gledao dugu. Bila je obrnutih boja, ne kao ona koju vidimo nakon kiše. I išla je u smjeru Krašića. Tako je Kranjčec prvi svjedok Stepinčeve svetosti. To je čudo. U Međugorju danas imamo tisuće čuda, ali ovo je u kategoriji čuda“, prepričao je Pavičić svoj razgovor s vozačem.

Otkrio je i neočekivanu činjenicu iz života kardinala Kuharića, koju mu je također ispričao vozač Kranjčec.

„Kardinal Kuharić je volio voziti. Kad bi izišli iz Zagreba zamijenili bi se i kardinal bi vozio do Rima. Volio je voziti brže od mene, stisnuti gas“. To su stvari koje ne možete dobiti ako niste na licu mjesta, prisjetio se Pavičić i tog saznanja iz svoga terenskoga posla.

Govorio je i o prije godinu dana napisanoj knjizi o Međugorju: „Međugorje – Prvih sedam dana ukazanja“. Rečenica iz govora pape Franje u zrakoplovu na letu iz Fatime 2017. godine, koju su novinari, drukčiji od onog s početka priče, izvukli iz Papinog obraćanja i njome manipulirali, potaknula je Pavičića da pročita cijeli Papin govor. O Međugorju je zapravo rekao da je spasio Međugorje. No kardinal koji je bio izraziti protivnik Međugorja, Papino pozitivno izvješće je relativizirao, kako bi se razvodnilo izrazito pozitivno izvješće.

Nedugo nakon toga vatikanist Andrea Tornielli objavio je neslužbeni nalaz Papine komisije.

Spominjući vrijeme i način objavljena Pavičiću su bili poticaj za rad „Kada to novinar vidi što će drugo nego krenuti istraživati.“ Prikupio je hrpe materijala, slagao, proučavao – i nastala je knjiga. Više u emisiji:

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne