Pjesma ‘Žetva’ Josipa Ćulumovića – molitva za nova duhovna zvanja

Josip Ćulumović je roditelj, kantautor duhovne glazbe i učitelj razredne nastave. U svom životu spaja ono sve što mu predstavlja radost, a osobito veselje mu predstavlja duhovna glazba koju aktivno stvara zadnjih nekoliko godina.

Posljednja u nizu pjesama koju nam donosi je naziva ‘’Žetva‘‘, a službeno je s video spotom objavljena na YouTube kanalu na blagdan Dobroga Pastira kada se u Crkvi posebice moli za nova duhovna zvanja.

Josip nam je u emisiji ‘’Popsacro val’’, emisiji o popularnoj duhovnoj glazbi otkrio nakanu koja se krije iza samog nastanka i objavljivanja pjesme ističući kako je ona došla iz pera i nota Zlatka Gorjanca.

”Ovu pjesmu dobio sam s nakanom da je napravim u novom ruhu. Pjesma je već objavljena 2009. godine. Jedan divan čovjek iz Sombora, zove se Zlatko Gorjanac napisao je tekst i uglazbio ga te izveo pjesmu na festivalu HosanaFest u Subotici. Velečasni Marinko Stantić koji je direktor toga festivala, rekao mi je: ‘Josipe, imam jednu divnu pjesmu koja bi mogla biti poticaj mladomisnicima i dečkima u kojima tinja duhovni poziv’. Mene je to jako zaintrigiralo, jako mi zaigralo u srcu, pa sam rekao: ‘Marinko, pošalji mi da čujem pjesmu i vidim tekst’. On mi je poslao snimku s YouTuba i meni se odmah na prvo slušanje svidjela!”, kazao je Josip.

Zanimljivo je i svjedočanstvo autora koje nam je prenio Josip, a Zlatko Gorjanac ovako kaže, ”uvijek sam se divio svećenicima, njihovoj žrtvi, ljubavi i hrabrosti da pođu Božjim putem. I sâm sam u jednom periodu života poželio biti svećenik, ali nisam bio potpuno siguran zove li me dragi Bog doista. Molio sam da bude Njegova volja i da mi pokaže kojim putem ići. Tako je nekako i nastala pjesma ‘Žetva’, nekako na brzinu zapisana na jednom papiru. Često sam je svirao na gitari, onda se u Subotici pojavio festival duhovne glazbe HosanaFest. Na festivalu sam sudjelovao s pjesmom ‘’Kralj prirode’’ sa suprugom i prijateljicama. Naš band smo nazvali ‘Izvor’, a sljedeće godine smo opet htjeli nastupiti na tom festivalu i sjetio sam se pjesme ‘Žetva’. Prije svega, ona govori o hrabrosti onih koji se odazovu pozivu našeg Gospodina.”

Pjesmu je trebalo ‘obući’ u novo ‘glazbeno ruho’, a za aranžerski zadatak je, ističe Josip Ćulumović, zadužen bio prijatelj i suradnik Josip Šuker iz Zaprešića. S njim je Josip već ranije radio na pjesmi ‘Rijeka života’ te još nekim duhovnim, domoljubnim i navijačkim pjesmama. Šuker je uz to bio zadužen za snimanje i montiranje video spota kojeg možete pogledati na YouTube kanalu – Josip Ćulumović.

Josip Ćulumović je do sada već objavio nekoliko pjesma koje su popraćene i video spotovima. Ističe, kako su dvije pjesme koje je radio s Zvonkom Palićem Johnatanom u pripremi i čekaju vrijeme objavljivanja, a želja je kroz ovu godinu sve to objediniti i krenuti u realizaciju albuma.

”To mi je jako velika želja da kroz ovu kalendarsku godinu, uspijem to riješiti, da se do tada objavi, a i vjerujem nekako u sebi, osjećam, da će to tako i biti”, kazao nam je Josip o svojim planovima.

Razgovor s Josipom Ćulumovićem iz emisije Popsacro Val možete poslušati u audiozapisu.

Dragan Soldo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne