Samostan i crkva hercegovačkih franjevaca u Zagrebu – Živa vjera i živa Crkva

Velik i privlačan crkveni prostor pun ljudi, a na trgu ispred crkve  još mnogo vjernika svih uzrasta koji preko ozvučenja prati sv. misu. Svake nedjelje i zapovjedne svetkovine slavi se 5 svetih misa kod kojih više svećenika ispovijeda ljude koji strpljivo čekaju na red.

Gdje ima što takvo? U samostanskoj crkvi hercegovačkih franjevaca u Zagrebu. Ovdje je to svakodnevnica.

Polovicom 90tih je samostan podignut kao studijska kuća mladih franjevaca iz Hercegovine koji studiraju teologiju u Zagrebu. Okrugla građevina koja se naslanja na ovalnu crkvu. 23 studenta nalaze se trenutno u samostanu s devetoricom svećenika kojima se već 5 godina pridružio negdašnji župnik iz Frohnleitena fra Šimun Oreč.

Prožeta međugorskom duhovnošću

„Ova crkva je prožeta međugorskom duhovnošću. To privlači ljude“, pojašnjava gvardijan fra Slaven Brekalo, koji povezuje svoje redovnički i svećenički poziv upravo s Međugorjem. On upućuje na to da u to spadaju molitva krunice pred sv. misom i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Ta se atmosfera upravo osjeća kod slavlja sv. mise. Ovdje se već u 6.30 sati s jutarnjom molitvom slavi sv. misa koja je dobro posjećena kao i večernja u 18 sati.

Kakva li crkva?   

Velika crkva je premala da bi svi misari u njoj imali mjesta

S izvana upućuje pozlaćeni kip blažene Djevice Marije da je crkva posvećena  njezinu Bezgrešnom začeću. Okrugla crkvena građevina presvođena vitrajem na sljemenu simbolizira zajedništvo i ujedno usmjeruje pogled prema gore. Dugi šareni vitraji stvaraju meditativni ugođaj s inače svijetlim prostorom. Kao samo po sebi razumljivo, veliko raspelo iza oltara tvori središte i ujedno 12. postaju križnoga puta. Križni put sagrađen od bronce vodi prema tabernakulu s prekrasnim mozaikom koji predstavlja Isusovu posljednju večeru i uzašašće na nebo. Gvardijana fra Slaven: „To pojašnjava što je u središtu misnog slavlja: Isus je uskrsnuo, uzašao na nebo a ostao s nama do konca svijeta u prilici euharistijskog kruha.“

Duhovni centar sa snagom koja zrači    

Mnoge ponude za mladež i odrasle: pjevački zbor studenata, pjevački zbora mladih, nekoliko mjesnih mješovitih zborova, mnoge mogućnosti za susrete, predavanja, predstavljanje knjiga, duhovne obnove čine samostan hercegovačkih franjevaca centrom koji isijava posebnu  duhovnu snagu.

Na kraju, trebaju franjevci našu pomoć. Naime vanjska fasada crkve je nakon skoro 30 godina potrebna obnove i termičke sanacije da bi ona i izvana postala još privlačnija.

Dr. Kurt Herler

Hvala mom prijatelju dr. Kurtu Herleru za ovaj prikaz našeg samostana i crkve u Zagrebu koju je doživio prigodom posjeta znamenitoj izložbi velikog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića u Klovićevim dvorima.

Svoju pomoć za obnovu crkve možete poslati na slijedeći bankovni račun:

Franjevački samostan Hercegovačke provincije

Av. Gojka Šuška 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB 86472504760
Banka: Zagrebačka banka, Trg bana Jelačića 10, 10000 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR1423600001101512815
SWIFT/BIC: ZABAHR2X
Dodajte: prilog za obnovu crkve

Unaprijed zahvaljuje, pozdravlja i želi blagoslovljenu korizmu
fra Šimun Oreč iz zagrebačke Dubrave

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne