SITAN KAMEN DO KAMENA: Baština koja živi – Kraljice na Dove

Duhovi, odnosno blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, pedeset dana nakon Kristova Uskrsnuća slavi se i kao blagdan »rođenja Crkve«  jer Djela Apostolska kazuju da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se »dalo krstiti te su primili Duha Svetoga«. Blagdan Duhova bunjevački Hrvati nazivaju i Dove, a uz ovaj se kršćanski blagdan  veže narodni običaj Kraljice, koji seže još iz praganskih vremena, kada su  djeca  pjevajući pjeseme  dozivali  i slavili proljeće. U kršćansko se doba  preuzima i veže uz blagdan Duhova,  kada kršćanski svijet slavi silazak Duha svetoga. Održavanje običaja ophoda Kraljica po selu  u Tavankutsku imaja sada već dugu, kontinuiranu tradiciju. Mještani govore da su Kraljice ljeljale po Tavankutu koncem pedestih godina pa sve do kraja šezdesetih godina, a u novije se vrijeme one svake godine održavaju od 1986., kada ih je u tavankutsku župu vratila časna sestra Beata Zebić, a kasnije ih nastavila organizirati zajedno sa  HKPD “Matija Gubec”. Dio običaja koji se odnosio na ophod Kraljica  na drugi dan Dova te održavanje „Kola na Dove“ se izgubio.

Članovi HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta su se početkom svibnja  počeli pripravljati za blagan Duhova i običaj Kraljica. Kraljice, skupina od osam cura i dva pastira, na  velikoj su misi ljeljanjem pozdravili vjernike, te sudjelovale na misi. Nakon mise pjevale  su kraljičke pjesme ispred crkve. U popodnevnim satima Kraljice su pjevale po selu gdje su obišli nekoliko obitelji kojima su donijeli blagoslov i radost ovoga proljetnog blagdana. Današnji članovi s ponosom održavaju ovaj običaj, a Darko Prćić, voditelj  folklornog odjela potiče mlade da u njemu aktivno sudjeluju, i da kako o ovom običaju tako i o drugim tradicijskim običajima članovi što više nauče.

Običaj Kraljice prakticiraju i šokčki Hrvati u Bačkom dijelu šokačkog podunavlja, te u  slavnonskoj šokadiji  koji Kraljice nazivaju Ljelje. Danas vrlo popularne slavonske Ljelje jesu djevojke iz sela Gorjani kod Đakova, koje u proljeće, o blagdanu Duhova, odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama pleas sa mačevima. Prepoznat je 2007. kao nematerijalna svjetska baština i 2009. godine upisan je na UNESCO-V popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

O svemu ovome govorio je Ivica Dulić, tajnik društva i pročelnik folklornog odjela HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, a emisiju Sitan kamen do kamena, urednika i voditelja Vedrana Vidovića, u kojoj je gostovao poslušajte na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne