U Međugorju održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Danas je u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U sklopu današnje akcije liječničkom pregledu je pristupilo ukupno trinaest osoba, a krv je uspjelo dati dvanaest dobrovoljnih darivatelja. Akciju dobrovoljnog darivanja krvi zajednički su organizirali Crveni križ Čitluk, Župni ured sv. Jakova – Međugorje, te mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje u suradnji s Transfuziologijom SKB Mostar za potrebe Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Po završetku akcije nekoliko riječi kazali su nam organizatori.

„Očekivali smo malo veći broj, ali zadovoljni smo i ovim brojem osoba koji je došao. Hvala svim ljudima u ime Transfuzijskog centra koji su danas došli i nadamo se da ćemo se i dalje susretati upravo ovdje. Važno je darivati krv zbog toga što na taj način kontrolirate svoje zdravlje provjerom hemoglobina, isto tako lječničkim pregledom gdje vam provjeravamo rad srca i pluća i prođemo kroz vašu dosadašnju anamnezu, a pregledom možemo ustvrditi vaše trenutno stanje. Isto na taj način ponovno se reproduciraju krvne stanice, a nova istraživanja upravo pokazuju da se na taj način prevenira infarkt miokarda. Također, darivanjem krvi možemo provjeriti i je li imate malo višak masnoća, odnosno možemo pogledati kakav je makroskopski izgled vaše plazme i slično. Naravno, s ovim se učini dobro djelo, a to je upravo najvažnije da date najbolji dio sebe i na taj način pomognete nekome”, kazala je Nikolina Džever, specijalizantica transfuzijske medicine SKB Mostar.

Organizatori su na kraju još jednom zahvalili svima koji su u Međugorju danas darovali tekućinu od životne važnosti, napomenuvši da će se sljedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Brotnju održati za srednjoškolce, najvjerojatnije u listopadu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne