U Mostaru predstavljanje albuma ‘Pjesme o ljubavi’ Lucije Zovko

Glazbenica Lucija Zovko u Hercegovini u gradu Mostaru održat će predstavljanje svoj prvog samostalnog albuma ‘Pjesme o Ljubavi’. Predstavljanje će se održati u petak, 6. svibnja u 20 sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Album ‘Pjesme o ljubavi’ prije dvije godine je objavila diskografska kuća Laudato iz Zagreba i ovo je njegovo prvo predstavljanje.

”Riječ je o domoljubnim i duhovnim pjesmama, a na albumu je ukupno deset pjesama. Autor stihova i glazbe je moj suprug Stanko, a ja sam izvođač. Pjesme govore o Bogu, Gospi, majčinstvu, o ljubavi pisano malim ili velikim slovom, govore o stoljetnoj žrtvi hrvatskog naroda, konkretno baš na ovome našem području gdje živimo‘‘, kazala je u razgovoru za našu Radiopostaju Lucija.

”Pjesme su nastajale 15-tak godina. Čak smo neke od njih izvodili u različitim prigodama. Izvodila sam ih bez neke jasne vizije hoće li se to nekada snimiti i kad će se snimiti. Tako da je sve došlo spontano”, ističe dalje Lucija Zovko.

Prva pjesma na albumu ‚‘Pjesma o Ljubavi‘, posvećena je pobijenim širokobriješkim franjevcima, nagrađena je 2016. godine na natječaju Vicepostulature “Fra Leo Petrović i 65 subraće”. Studijske aranžmane potpisuju Josip Vukoja, Saša Miočić i Gabrijel Prusina, a glazbeni producent albuma je Franjo Kraljević. Album je sniman u Studiju 3 Radiopostaje Mir Međugorje.

Lucija ističe kako je njeno glazbeno djelovanje započelo s duhovnom glazbom i to u rodnoj župi Polog gdje je počela svirati i pjevati u župnoj crkvi.

”Prirodno je koristiti dar, pred Onim koji ti je dao taj dar. Jer i mi kada nekome damo dar, obradujemo se kada vidimo da ga koristi”, riječi su Lucije Zovko koja dodaje‚ ”vjerujem da je Bog počašćen kad vidi da njegov dar nama, koristimo za nešto dobro i lijepo”.

Album ‘Pjesme o ljubavi’ je prepoznat od publike i od struke. Bio je među nominacijama za Porin ’21. u kategorijama za Najbolji duhovni album i Najbolja ženska vokalna izvedba. Pjesma “Pozdrav Majci”, koja se nalazi na albumu, a izvodi je s klapom Bratovština, proglašena je Duhovnom pjesmom godine na Radiopostaji Mir Međugorje, te najizvođenijom marijanskom pjesmom na Laudato televiziji 2021. godine.

U šali Lucija kaže kako sve kod nje ide polako ”15 godina pisanja pjesama, pet godina snimanja i dvije godine pripreme za predstavljanje albuma, ali to čekanje od objavljivanja albuma 2020. godine do sada ‘dugujemo’ pandemiji. Ali mislim da je baš sada sazrelo vrijeme da se album službeno predstavi na ovaj način”.

Ističe kako je posebno raduje suradnja s klapom Bratovština iz Gorice – Sovići.

”To su ljudi aktivni u svim aspektima svoje župe. Organiziranju kulturnih i glazbenih događaja, humanitarnom radu i štošta drugo. Već godinama surađujemo, a sve je počelo kad su me pozvali na predstavljanje romana Julienne Eden Bušić ‘Živa glava’ u Gorici. Tad sam upoznala gospođu Bušić i njenog pokojnog supruga Zvonka i od tada smo se članovi Bratovštine i mi često družili. Posebna mi je čast što sam njihov gost godinama na Božićnim koncertima”, ističe Lucija o iskustvu suradnje s klapom Bratovština.

”Sve je ovih dana užurbano”, nastavlja naša sugovornica, ”a oni koji dođu na koncert u mostarsku Kosaču, čut će gudački orkestar, rock band, prateće vokale, klapu, to će biti nešto više od sat vremena glazbe i poezije”.

Lucija Zovko će na predstavljanju albuma ‘’Pjesme o ljubavi’’ nastupiti uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar i rock-sastava pod ravnanjem maestra Damira Bunoze. Ulaz je slobodan i dobro ste došli!

Tekst: Dragan Soldo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne