U nedjelju počinje korizmena akcija Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH bit će otvoren svečanom misom u nedjelju 3. ožujka, u župi sv. Josipa u Prijedoru. Ovogodišnji domaćin je Banjolučka biskupija pa će slavlje predvoditi novi banjolučki biskup Željko Majić, dosadašnji ravnatelj Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, a propovijedat će predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš. Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini traje od 3. do 10. ožujka 2024. Kako se župa sv. Josipa u Prijedoru priprema za ovaj veliki događaj u programu našega radija govorio je župnik vlč. Marko Vidović.

 

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik podsjetio je da je u akciji Tjedan solidarnosti i zajedništva 2023. godine prikupljeno 349 890 eura i 15 centi. Sredstva se raspodjeljuju nacionalnom i biskupijskim Caritasima u BiH za konkretne projekte.

Među krajnjim korisnicima su pučke kuhinje, dječji vrtići, domovi za starije, hospiciji, centri za život i obitelj, poljoprivrednici.

Cilj je pomoći ljudima „da ostanu ondje gdje žive, da ne emigriraju, jer bi Bosna i Hercegovina bez Hrvata bila kao ljekarna bez mirisa, ili kao knjižnica bez knjiga“, istaknuo je fra Tomislav za HKR.

Po završetku ovogodišnje akcije, Caritas BiH će kao partner Hrvatskog Caritasa kandidirati nove projekte za raspodjelu sredstava. Što se tiče iznosa, fra Tomislav je naglasio da „realno gledajući, to nije velika pomoć“, ali se na taj način podiže svijest „da ne smijemo jedni druge ostaviti same“.

Posebice je pozvao Hrvate iz BiH koji žive u Hrvatskoj, koji su zbog raznoraznih razloga (ratnih i ekonomskih) napustili zavičaj, da vrate dug domovini u kojoj su rođeni, gdje su stasali i išli u školu, da oni koji i dalje žive u BiH ondje i ostanu.

 

Mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH rekao je da su se potrebe za humanitarnu pomoć, od nekadašnjih komad kruha i štogod obuće, promijenile. Izdvojio je pritom kao potrebite oboljele od demencije, osobe s posebnim potrebama, nezaposlenu mladež i migrante s Istoka.

Naglasio je da su u BiH oči sviju uprte u Caritas, bez obzira je li ili nije u mogućnosti pomoći. Iako su potrebe veće od mogućnosti, zahvalio svim znanim i neznanim dobročiniteljima diljem svijeta.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne