U nedjelju u Posušju susret župnih zborova

Uoči bladana zaštitnice crkvenog pjevanja svete Cecilije, u nedjelju 19. studenog 2023. održat će se tradicionalni “Susret župnih zborova”. Susreti datiraju iz 80-tih godina prošloga stoljeća, a sve je počelo u svrhu njegovanja i promicanja svete glazbe, zajedništva i poticaja pjevačima i njihovim voditeljima.

Na ovogodišnjem susretu sudjeluju župni zbor “Fra Grga Martić” iz Posušja, zbor “Sv. Cecilija” z Mostara, Zbor Krista Kralja iz Čitluka, zbor “Sv. Stjepan” s Čerina, zbor “Kraljica mira” iz Međugorja, “Sv. Cecilija” sa Širokog Brijega, “Sv. Kata” iz Ljubuškog, “Zbor sv. Mihovila” iz Drinovaca i “Zbor sv. Ivana Krstitelja” iz Ružića.

Riječ je o zborovima koji iz nedjelje u nedjelju pjevaju na središnjim misnim slavljima u svojim župnim crkvama, redovito održavaju probe i imaju duhovne obnove, priređuju prigodne koncerte, njeguju sve vrste svete glazbe…

Poseban naglasak u radu ovih zborova je na njegovanju glazbe za liturgiju jer je liturgija “vrhunac kojemu teži sve djelovanje Crkve i izvor iz kojeg struji sva njezina snaga”. Tako će središte ovoga susreta biti svečana sveta misa u 18:00 sati u kripti nove crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Posušju na kojoj će svi zborovi zajedno pjevati. Nakon svete mise biti će upriličeno prigodno druženje članova zborova i njihovih voditelja. Vjerujemo da će i ovaj susret biti u skladu s ciljem na koji poziva učiteljstvo Crkve, a to je da glazba bude na “slavu Božju i posvećenje vjernika”.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne