U Sarajevu predstavljena doktorska disertacija fra Branka Marijića

Knjiga “Narodna glazba Bosne i Hercegovine”, prijevod doktorske disertacije fra Branka Marijića koju su uredili Jasmina Talam i fra Ante Marić, predstavljena je danas na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Fra Branko Marijić (1896-1974) je doktorat obranio na Staatsakademie für Musik und darstellende Kunst u Beču 1936. godine pod mentorstvom Roberta Lacha. U knjizi se nalaze radovi fra Branka Marića te sačuvana arhivska građa i fotografije.

”Za nas je zanimljivo da se on tokom povijesti pogubio, a etnomuzikolozi ga smatraju jednim od pionira ili utemeljitelja etnomuzikologije BiH” kazao je fra Ante Marić.

Za mene, dodao je, on je zanimljiv kao fratar zato što je član Hercegovačke franjevačke provincije koja je u to vrijeme imala sluha da da čovjeka, da ga ‘žrtvuje’ baš na tom području glazbe za potrebe Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu koja je imala sjemenište i konvikt za vanjske đake, njih 500 kojima je fra Branko Marić predavao pjevanje i znanost o glazbi.

Fra Ante Marić o životu i djelu fra Branka Marijića

Knjiga sadrži doktorat, a tu se, kako je pojasnila akademkinja Jasmina Talam, nalaze još objavljeni radovi koji su do sada uglavnom bili nedostupni široj javnosti.

Istaknula je kako je knjiga je značajna za naučnike etnomuzikologije i muzikologije, ali svakako i za one srodnih zanimanja, srodnih znanosti.

”Doktorat fra Branka Marića bio je ne samo pionirski u smislu proučavanja etnomuzikoloških fenomena, nego proučavanja glazbe u kontekstu, a što je zapravo nešto što je uslijedilo tek kasnijih godina, nešto što se pojavilo u suvremenoj etnomuzikologiji”, kazala je Jasmina Talam.

Knjiga je objavljena u okviru suradnje Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije Mostar.

Pored urednika, na promociji su govorili i prorektorica za umjetnost Univerziteta u Sarajevu Tamara Karača Beljak, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Ališer Sijarić, te promotori Fatima Hadžić, Lana Šehović i fra Robert Jolić.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne