U subotu božićni koncert ‘Gradu s ljubavlju’

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Sv. Ante – Cim” Mostar 29. Godinu zaredom organizira božićni koncert “Gradu s ljubavlju”. Ovogodišnji koncert  održat će se  u  subotu, 11. prosinca u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

”Kao i dosadašnjih godina ljepotom plesa, pjesme, običaja i bogatstvom narodnih nošnji upriličit će se nezaboravno druženje sa svima onima koji dođu i budu gosti ove manifestacije” istaknuo je dopredsjednik društva Marinko Jurić gostujuću u programu Radio postaje Mir Međugorje.

Godine 1872., u njedrima i samostanu franjevaca u Mostaru, niklo je i stasalo Društvo sv. Ante u Mostaru. Brižno je njegovano i raslo, u različitim okolnostima i vremenskim razdobljima, plodove donosilo, sve do potkraj II. svjetskog rata kad je njegov rast zaustavljen.

”Godine 1992., na tom drevnom stablu Društva sv. Ante u Mostaru, od preživjelih grana i ogranaka, oblikovala se nova grana pravno ustrojena, s mladim izbojcima i grančicama, pod imenom HKUD ”Sv. Ante – Cim” iz Mostara. Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih. HKUD ”Sv. Ante – Cim” iz Mostara njeguje i čuva tradicionalno kulturno blago hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih nam država i naroda. Skoro na svim Smotrama folklora Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, te diljem inozemnih prostora gdje smo sve nastupali, naše je Društvo bilo zamijećeno jer sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva”, kazao ej Jurić.

Redovito nastupamo na smotrama folklora, proslavama, blagdanima i svetkovinama, te u posebnim prigodama. Imamo svoja dva prepoznatljiva koncerta. Prvi je 12. lipnja u povodu Dana proslave sv. Ante u Cimu, a drugi je u prosincu pod nazivom ”Gradu s ljubavlju”, kojeg ćemo i ove godine upriličiti u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u subotu, 11. prosinca u 19 sati”, kazao je dopredsjednik društva Marinko Jurić.

Ivana Čilić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne