Uprizorenje Puta križa u vlastitom domu za Uskrs, kao jaslice za Božić

Ana Ćeškić, voditeljica HKUD-a Mokro iz Širokog Brijega koja je pokrenula jednu novu tradiciju u svome domu bila je gošća naše emisije Sitan kamen do kamena u kojoj je razgovarala s Vedranom Vidovićem.

Ona već godinama radi prekrasne božićne jaslice, a pokrenula je i novu tradiciju – pravljenje prizora križnog puta i uskrsnuća Gospodinovog.

”Dugi niz godina izrađujem jaslice. To je lijepa priča i to me čini sretnom, a poslije sam razmišljala zašto nitko od nas ne pravi prizore križnog puta? Toliko toga imamo napraviti! I onda sam došla na ideju napraviti Križni put u svome domu. Dužina je tri metra, a širina metar i pol. Počela sam s Isusovom mukom na maslinskoj gori do same Kalvarije, raspeća i Isusovog groba i prikazala sam cijeli grad Jeruzalem i sve ono što sam vidjela kada sam bila u Svetoj zemlji. Prva je godina i jako sam zadovoljna kako izgleda. Nadam se da ću se ubuduće nadograđivati i želim potaknuti ljude da izaberu barem jedan dio i da ga naprave za Uskrs. Kad sam napravila križni put, nisam ni pomislila na drvce, zeku, jaja i slično. Glavni smisao je križni put i ono što kroz korizmu doživljavamo”, ispričala nam je Ana Ćeškić, koja je rekla kako danima nije mogla spavati pripremajući se za pravljenje puta križa. Osvrnula se i na svoj posjet Svetoj zemlji.

”Sve sam to zamišljala, ali kada sam svako mjesto doživjela, osjetila miris… onda je potpuno druga slika. Sve je jasnije, koliko je Isus daleko putovao, gdje je bio. Kada ljudima to pokušavam opisati ne mogu pronaći riječi, ali bi svakome preporučila da posjeti Svetu zemlju, duhovno se obogaćuješ, iznova se zaljubljuješ u Isusa. Bila sam tamo prije godinu i pol, ali sjećanja su mi još itekako živa”, kazala je Ana Ćeškić, napominjući kako joj je najveći problem bio to što, kao za božićne jaslice, ne može kupiti figure, nego je sve morala sama napraviti, ali kaže kako su joj ispale lijepe i zadovoljna je učinjenim, a kako to izgleda pogledajte u našoj fotogaleriji i pronađite inspiraciju za sljedeći Uskrs i pravljenje križnog puta u svome domu.

U ovoj emisiji, uz Anu Ćeškić, gostovao je i otac Zvonko Martić, karmelićanin, koji je govorio o korizmenim običajima Hrvata u BiH, široj javnosti poznat je po svom radu na očuvanju tradicije našega naroda. Sve to poslušajte našem YouTube kanalu.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne