Utemeljena udruga građana ‘Bratovština svetoga Jakova’

Na blagdan Kraljice svete krunice, odnosno blagdan Gospe od ružarija, 7. listopada 2022. u Bijakovićima, u župi Međugorje utemeljena je udruga građana Bratovština svetog Jakova.

Udrugu je utemeljilo sedam osnivača s područja općine Čitluk: Martin Ivanković, Ivana Erić, Kristina Dujmović, Vanja Turudić, Leonardo Artuković, Ivan Dodig i Marko-Antonio Brkić. Blagoslov za osnutak i početak rada udruge članovi su dobili od apostolskog vizitatora za župu Međugorje, mons. Alda Cavallija, kojeg su zajednički posjetili, a suglasnost i od Ordinarijata mjesnog biskupa mostarsko-duvanjskog, mons. Petra Palića.

Cilj djelovanja Bratovštine svetog Jakova je prvenstveno razvoj, promocija i potpora održavanju mreže puteva Camino BiH koji vode prema svetištu u Santiago de Composteli, promocija čašćenja sv. Jakova apostola i katoličkog hodočašća svetištu u Španjolskoj, zatim pomoć zainteresiranima da im hodočašće bude vrijeme osobnog susreta i privrženosti ovom svecu. U suradnji s katedralom u Santiagu Bratovština će skrbiti i pomoći hodočasnicima, poticati članstvo na življenu vjeru po načelima evanđelja i Katoličke crkve, kako u osobnom tako i u obiteljskom životu, s ciljem da i drugim župljanima budu primjer kršćanskog života.

Bratovština će čuvati posebnosti bosanskohercegovačke tradicije, odnosno običaja i kulture, s naglaskom na vjernički život vezan uz kršćansku katoličku tradiciju, te aktivnosti iz područja medijske promocije, razvijanja programa inozemne suradnje sa sličnim udrugama koje se bave srodnim djelatnostima. Bratovština će poticati razvoj programa suradnje s partnerskim organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, i kroz znanstveno-istraživačku djelatnost vezanu za materijalnu i nematerijalnu baštinu hodočašća Svetom Jakovu, sudjelovat će u organiziranju i priređivanju izložaba, javnih tribina, radionica, predavanja i drugih manifestacija, organizirat će i nakladničku djelatnost sa sadržajima iz područja vezanih za hodočašća, organizirat će i provoditi projekte humanitarnog karaktera, pružat će potporu članovima u smislu obrazovanja, koordinacije i stručnog usavršavanja, između ostaloga i putem financijske podrške sponzora i donatora. Zalagat će se za odgovorno i aktivno djelovanje mladih u zajednici, s naglaskom na ekologiju, očuvanje okoliša i promicanje zdravog načina života, promicanje volonterstva i provedbu volonterskih aktivnosti.

Bratovštinu zastupaju predsjednica Ivana Erić i dopredsjednik Martin Ivanković, a predsjednik skupštine Bratovištine je Marko-Antonio Brkić. Uz Ivanu i Martina članovi Upravnog odbora su još i Kristina Dujmović, Vanja Turudić i Leonardo Artuković.

Članovi Bratovštine su se početkom mjeseca studenog prošle godine susreli s apostolskim vizitatorom za župu Međugorje mons. Aldom Cavallijem i međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem, te ih upoznali s ciljem same Bratovštine. Nakon razgovora, mons. Cavalli je blagoslovio osnutak i početak rada same udruge.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne