Vjera, djela, molitva pretočeni u himnu duhovnog pokreta ‘Mi ViDiMo’

Mladi hercegovačkih biskupija okupljeni u duhovni pokret Mi ViDiMo nedavno su predstavili pjesmu i spot ”Vjera, djela, molitva”. Ova glazbeno-duhovna himna izazvala je pozitivne reakcije i oduševljenje, a u programu našega radija i emisiji o duhovnoj glazbi ”Popsacro Val” ugostili smo članove duhovnog pokreta Mi ViDiMo.

Emil Bevanda član pokreta, autor je testa i glazbe himne. Kaže kako je naziv pokreta potekao od akronima četiri riječi za koje smatraju da su stupovi pokreta – mladi vjere, djelâ i molitve.

”Djelujemo već jednu godinu, a započeli smo prošle akademske godine. Zašto kažem akademske? Zato što smo pretežno usmjereni na studente i radničku mladež. Upravo je to generacija kojoj nedostaje prostora u crkvenom sredinama. Naš cilj je kroz djela i molitvu ojačati vjeru mladih i to činimo kroz različite tribine koje su umjetničkog i edukativnog karaktera, te kroz različite susrete duhovno-meditativnog karaktera u vidu klanjanja, pobožnosti Križnog puta i ostalo ovisno o dobu godine”, kazao je na početku Emil predstavljajući pokret mladih Mi ViDiMo sa sjedištem u gradu Mostaru.

Ideja za pjesmu-himnu nastala je kada je nastao i pokret.

”Osjećao sam i ja, i svi mi, koji smo bili začetnici ideje da je riječ o nečem velikom”, nastavio je Emil, a govoreći o nastanku teksta i glazbe dodao je ”osjećam da sam bio nadahnut idejama i frazama iz Biblije jer smo baš u tom vremenu tražili ime i geslo našega pokreta. Sve to zajedno mi je ”zvonilo” u glavi. Ako se čita tekst himne primijetit ćete da su to citati koje mi smatramo važnima za mlade i za naš pokret”.

Dajana Alilović je s područja Ljubuškog. Ističe kako je na početku rada pokreta mladih bila ”tu”, ali i ”sa strane”. Sudjelovala je u tribinama, klanjanjima, ali tek nešto kasnije se aktivno uključuje u pripremu skečeva za tribine gdje je sudjelovala u glazbenom dijelu. Dodaje kako je u pokret uključena u glazbenom dijelu kroz rad zbora ”Videmius”, jer je u glazbi cijeli život.

”Drago mi je vidjeti kako se mladi okupljaju, koliko sam samo ljudi upoznala, koliko se više družimo. Kada smo snimali himnu kao ekipa se nismo dobro međusobno poznavali. Ali baš tu smo se bolje upoznali i sada se više družimo”, naglašava Dajana.

Pokret mladih Mi ViDiMo osim glazbene, ima još nekoliko radionica, a to su glumačka, volonterska, humanitarna, medijska, sportska, kreativna… Vlado Ćubela, član glumačke radionice, ističe kako pokret nudi ponešto za svakoga, baš da se svatko može ostvarivati u polju za kojeg ima talente.

”Ja sam tu od prvoga dana. Na poziv da dođem i sudjelujem rado sam se odazvao. Bilo mi je prije svega drago da se takvo nešto organizira. A na poziv za sudjelovanje u pjesmi iznimno sam se razveselio. Nismo se inicijalno svi znali, ali tu smo se zbližili. Sve je spontano došlo, ali se na kraju odlično uklopilo”, kazao je Vlado.

U snimanju himne ”Vjera, djela, molitva”, sudjelovao je veliki broj mladih s područja Mostara, Međugorja, Ljubuškog, Posušja, Stoca i Rame, točnije riječ je o više od 20 mladih glazbenika s područja dviju hercegovačkih biskupija: Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske, a kako kažu teritorijalnom granicom zakoračili su i u Vrhbosansku nadbiskupiju. Uz već spomenutog autora teksta i glazbe Emila Bevandu, himni su doprinos dali u aranžmanu Josip Drinovac i David Glibo. Za zvuk himne pobrinuli su se Energy records, DG studio i Josip Joco Vukoja, a sve to je video snimkom popratio Mario Beljo.

“Kada se mladi okupljaju oko Krista i rade na Njegovoj njivi, rad se pretvara u dar! Himna je plod rada mladih čije riječi ohrabruju i potiču sve ljude da se kroz duhovna i tjelesna djela milosrđa otvore na pomoć potrebnima oko sebe”, kazao je ranije u izjavi za medije don Branimir Bevanda, studentski kapelan i povjerenik za mlade.

”Kada smo snimali spot nisam znala što očekivati, kako se ponašati, bilo mi je prvi put, ali kada smo se okupili bila je to opuštena atmosfera, dobro smo se zabavili, bili spontani, kroz tu spontanost sve je ispalo odlično”, posvjedočila nam je svoje iskustvo Dajana.

”Meni je bilo prvo iskustvo i sa snimanjem u studiju i video snimanjem, ali tu je bila tako dobra ekipa koja ti sve pokaže, nauči par stvari, tako da je na kraju sve vrhunski ispalo”, dodao je Vlado.

”Prva velika nova inicijativa koju smo odavno htjeli pokrenuti i sad ostvarili je osnivanje novog zbora ”Videmius” koji okuplja mlade iz raznih župa, a pogotovo studente koji borave u Mostaru. Probe i aktivnosti su tijekom radnog tjedna, kada mladi borave u gradu. Bez obzira što su aktivni i u svojim župama i svojim crkvenim zborovima, kao što sam i sam u župnom zboru ”Benedikt”, mladi kada se konkretiziraju i kada se stvori jedna ekipa i ugodna atmosfera mogu iznjedriti izvanredne stvari. Imali smo već nastupe na klanjanju, na tribini, a nedavno smo dobili poziv na sudjelovanje u manifestaciji ”Advent u Mostaru”, pa dođite nas pogledati na četvrtu nedjelju došašća 18. prosinca ispred Kosače kada se bude palila četvrta adventska svijeća”, kazao je Emil Bevanda.

Razgovor poslušajte u audiozapisu, a spot pogledajte na YouTube poveznici.

Tekst: Dragan Soldo
Foto: Mateo Ivanković

 

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne